2 trilioane de euro pentru reconstruirea economiei europene după COVID-19

0

Parlamentul European susține cu hotărâre un plan ambițios de recuperare după coronavirus pentru repornirea economiei UE. Deputații solicită ca cetățenii, mediul și digitalizarea să fie în centrul următorului buget pe termen lung și al relansării economice.

Cetățenii europeni trebuie să se afle în centrul unei strategii ambițioase de recuperare. Asta spun europarlamentarii într-o rezoluție privind viitorul buget pe termen lung al Uniunii Europene și planul de redresare, în urma pandemiei COVID-19.

Deputații europeni solicită un pachet global de investiții publice și private de 2 trilioane de euro. La baza sa ar trebui să se afle fondul de recuperare, care ar putea oferi asistență mai ales sub formă de subvenții. Parlamentul European dorește ca fondul să fie inclus în următorul buget pe șapte ani al UE, care urmează să înceapă în 2021. Repornirea economică trebuie să fie prioritară, dar nu cu costul programelor preexistente.

Pentru ca Uniunea Europeană să îndeplinească aceste așteptări fără să se ajungă la creșterea contribuțiilor statelor membre, Parlamentul insistă să se găsească noi surse de venituri ale UE.

Președintele Parlamentului European, David Maria Sassoli: „Nu este momentul acum să facem compromisuri și să acceptăm un plan și un buget care să nu fie la înălțimea provocărilor viitoare.”

Legiuitorii europeni doresc ca economia UE să fie mai bine pusă la punct pentru a face față situațiilor de urgență precum pandemia de coronavirus prin crearea unui nou program european de sănătate. Fondul de recuperare ar trebui să abordeze inegalitățile și să diminueze impactul social și economic al crizei.

Aceasta înseamnă susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, a consumatorilor, muncitorilor și familiilor.

Parlamentul European a fost extrem de tranșant: Acordul Ecologic și agenda digitală europeană trebuie să fie prioritare în bugetul pe termen lung și în strategia de recuperare. În cazul în care cererile sale nu sunt îndeplinite, Parlamentul avertizează că își va folosi dreptul de veto.

sursa: Parlamentul European

Loading...

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here