COVID-19 în județul Olt: situația epidemiologică la data de 23 mai 2020

0

Conform datelor transmise de către Direcția de Sănătate Publică Olt, până astăzi, 23 mai 2020, în județul Olt, au fost confirmate 67 de cazuri de persoane infectate cu virusul Covid-19.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 45 persoane au fost declarate vindecate și au fost externate din unitățile spitalicești, din care 3 persoane în ultimele 24 ore. Totodată, până acum, 20 persoane diagnosticate pozitiv cu infecția cu Covid-19 se află internate în spital. Au fost înregistrate 2 decese ale unor persoane confirmate cu virusul SARS-COV-2.

În județul Olt, în carantină instituționalizată sunt 149 de persoane. Alte 1445 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Până la acest moment au fost prelucrate 2334 de teste Covid-19.

Datele preliminare ale anchetei epidemiologice efectuată de Direcția de Sănătate Publică Olt în cazul Serviciului Județean de Ambulanță Olt evidențiază următoarele:

• identificarea contacților din jurul personalului SJA Olt testat pozitiv;
• în perioada 19 – 20 mai 2020 au fost testate 52 persoane, cu 14 probe pozitive;
• în data 21 mai 2020 s-au prelevat probele de la 36 de angajați din cadrul SJA Olt, până în prezent 8 probe au rezultat negativ, iar 28 de probe sunt în lucru;
• tot în data de 21 mai 2020 au fost prelevate 35 probe de la personalul și pacienții unui centru medical din județ, contacți ai unui angajat SJA Olt confirmat infectat cu virusul SARS-COV-2, rezultatul testării fiind negativ.

Ancheta epidemiologică în legătură cu acest cluster de infectare COVID-19 este în curs de desfășurare.

Informații actualizate

În urma prelucrării în laborator a probelor prelevate de Direcția de Sănătate Publică Olt în cadrul anchetei epidemiologice desfășurată în cazul Serviciului Județean de Ambulanță Olt, sâmbătă, 23 mai 2020, s-a constatat că patru probe sunt pozitive. Este vorba despre 3 angajați ai SJA Olt și 1 jandarm din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Olt.

Jandarmul este contact de familie al unui angajat al SJA Olt, testat pozitiv anterior. Jandarmul se află în izolare la domiciliu din data de 21 mai 2020.

DSP Olt desfășoară o anchetă epidemiologică pentru identificarea contacților direcți ai celor 4 cazuri confirmate.

Polițiștii continuă să acționeze integrat, împreună cu celelalte structuri cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID-19. Forțele de ordine acționează, în principal, pentru informarea cetățenilor cu privire la noile reguli, în contextul trecerii la starea de alertă.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

De asemenea, aducem la cunoștința cetățenilor județului că în Monitorul Oficial, nr. 435, partea I, din 22 mai 2020 au fost publicate ordine comune ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor, respectiv Ministerului Sănătății, prin care sunt stabilite măsuri și reguli specifice, în mai multe domenii, pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

Astfel, au fost emise următoarele ordine:

• Ordin al ministrului afacerilor interne și ministrului transporturilor infrastructurii și comunicațiilor privind măsuri și reguli în domeniul transporturilor, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

Potrivit documentului menționat, principalele obligații ale operatorilor economici care administrează infrastructura de transport sunt de a asigura distanța de protecție între persoane, de cel puțin 1,5 m, în zonele cu risc de aglomerare, de informare a pasagerilor, prin afișe sau mijloace de comunicare sonore sau video cu privire la măsurile de protecție sanitară și dezinfecție periodică a zonelor cu risc de aglomerare. Ordinul amintit conține măsuri detaliate pentru fiecare tip de transport, terestru, subteran, aerian și naval.

• Ordin al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă. Â

Conform documentului, pe perioada stării de alertă, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei.

De asemenea, se instituie obligativitatea instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, în condițiile și cu respectarea Instrucțiunilor generale privind măsurile de igienă, instrucțiuni prevăzute în anexa acestui ordin comun.

• Ordin al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne privind aprobarea regulilor privind accesul în lăcașele de cult, distanța minimă de siguranță și măsuri sanitare specifice pentru desfășurarea activităților religioase, prin care sunt stabilite măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă și pentru asigurarea desfășurării activității cultelor religioase, inclusiv a slujbelor cu caracter privat.

Actele normative amintite au fost postate și pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, putând fi consultate accesând link-ul https://www.mai.gov.ro/utile/.

Instituția Prefectului Județul Olt

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here