Parlamentul European nu poate accepta acordul bugetar pe termen lung al UE în forma actuală

0

Este posibil ca liderii UE să fi ajuns la un acord cu privire la bugetul 2021-2027 și la pachetul de recuperare COVID-19, dar Parlamentul European spune că nu poate accepta acordul în forma actuală. Reducerile aplicate unor programe precum Erasmus+, Horizon Europe și Pactul Verde sunt considerate inacceptabile.

Parlamentul European salută fondul de recuperare Covid-19 de 750 de miliarde de euro aprobat de liderii UE, dar spune că acesta nu trebuie să coste prioritățile bugetare pe termen lung ale UE.

Manfred Weber / EPP: “Nu sunt mulțumit de acest aranjament. Credem că nu este un răspuns corect pentru provocările următorilor șapte ani. Trebuie să fie mai clar orientat spre viitor“.

Pentru a asigura o redresare durabilă, pe termen lung, Parlamentul spune că investițiile în Pactul verde, economia digitală, programul Erasmus, sănătate și cercetare trebuie protejate. El spune că reducerile aduse programelor-pilot ale UE sunt inacceptabile.

Philippe Lamberts / Greens / EFA: “Cum se pot pregăti liderii UE să taie drastic programele de cercetare sau de sănătate publică, în timp ce lumea se teme de un al doilea val de virus?

Deputații europeni insistă asupra faptului că Parlamentul nu își va da consimțământul fără un acord privind introducerea de noi surse de venituri ale UE, cum ar fi o taxă asupra deșeurilor de plastic nereciclate sau asupra emisiilor de CO2, care ar contribui la acoperirea costurilor planului de recuperare.

Iratxe García Pérez / S&D: „Vom solicita o foaie de parcurs cu angajamente obligatorii pentru noile resurse proprii, care să nu stranguleze bugetele naționale și nici puterea de cumpărare a contribuabililor. Vom ieși din această criză doar cu o impozitare echitabilă.

Parlamentul European este, de asemenea, îngrijorat de faptul că liderii UE și-au redus eforturile privind protejarea statului de drept prin limitarea finanțării UE către țările care nu respectă libertatea presei și drepturile omului.

Dacian Cioloș / Renew Europe Group: „Avem nevoie de un cadru nou, cu reguli clare, care să garanteze că banii UE nu mai finanțează politicienii de la putere care nu țin cont de valorile noastre fundamentale.”

Parlamentul European dorește ca negocierile să se încheie până la sfârșitul lunii octombrie, pentru o pornire lină a programelor UE din 2021.

sursa: Parlamentul European

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here