Ziua Internaţională a Francofoniei a fost celebrată la București

0

România a marcat, alături de ceilalți 83 de membri şi observatori ai OIF, crearea Francofoniei instituționale, în 1970, prin semnarea Tratatului de la Niamey.

În context, secretarul de stat Bogdan Mănoiu a participat luni, 20 martie 2017, la manifestările de diplomaţie publică, organizate de Ministerul Afacerilor Externe, la Bucureşti, în colaborare cu Primăria Municipiului Bucureşti şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, pentru a celebra Ziua Internaţională a Francofoniei.

Ceremonia de dezvelire a bustului lui Leopold Sedar Senghor, părinte co-fondator al Francofoniei instituționale, ilustră personalitate politică şi culturală a Senegalului, a avut loc în Piaţa Francofoniei, în prezenţa ministrului senegalez al culturii şi comunicaţiilor, Mbagnick Ndiaye, şi a reprezentantului Secretarului General al Francofoniei, Hary Andriamboavonjy.

Secretarul de stat Bogdan Mănoiu a mulţumit autorităţilor senegaleze pentru generoasa donaţie a bustului Senghor care completează monumentul edilitar Piaţa Francofoniei, inaugurat în 2013, şi evidenţiază, în acelaşi timp, bunele relaţii de prietenie şi cooperare existente între ţările şi popoarele noastre. A menţionat, de asemenea, semnificaţia complexului edilitar Piaţa Francofoniei, unicul de acest fel din Europa, care pune în lumină „vocaţia francofoniei de contribui la apropierea şi înţelegerea dintre popoarele francofone, în spiritul valorilor pe care se fundamentează: diversitate culturală, solidaritate şi multilingvism”.

În cadrul Serii Francofoniei, organizate la Teatrul Naţional I.L. Caragiale, Bogdan Mănoiu a subliniat angajamentul susţinut al României în realizarea obiectivelor şi proiectelor Francofoniei instituţionale, în plan naţional şi regional. Demnitarul MAE a menţionat, totodată, necesitatea de a încuraja tinerii să folosească tot mai mult limba franceză, ca important vector de comunicare şi pentru facilitarea accesului la piaţa muncii.

Demnitarul MAE A evocat printre priorităţile acţiunii francofone din România: preocuparea pentru dezvoltarea învăţământului în limba franceză la toate nivelurile, continuarea Programului de burse doctorale Eugen Ionescu, în interesul cooperării francofone inter-universitare, întărirea dimensiunii politice a francofoniei, îndeosebi în domeniul păcii şi securităţii, şi amplificarea francofoniei economice, prin punerea în aplicare a Strategiei economice a OIF şi amplificarea cooperării dintre agenţii economici din spaţiul francofon.

Cu această ocazie au fost, de asemenea, prezentate mesajele Preşedintelui României, Klaus Werner Johannis, şi al Secretarului General al Francofoniei, Michaëlle Jean.

Seara Francofoniei a inclus ceremonia de decernare a Premiul Francofoniei, din partea Grupului Ambasadelor, delegaţiilor şi instituţiilor francofone din România (GADIF), actorului Ion Caramitru şi secţiei de limba franceză din cadrul postului Radio România Internaţional, pentru contribuţii deosebite la promovarea limbii franceze şi a valorilor francofoniei în România. Programul a cuprins, de asemenea, un moment muzical susţinut de Cantata – Orchestra română de tineret.

La evenimente au participat reprezentanţi ai corpului diplomatic, oficialităţi, reprezentanţi ai administraţiei publice, ai societăţii civile implicaţi în proiecte francofone, personalităţi politice şi culturale, jurnalişti, membri ai cercurilor universitare şi academice cu preocupări în sfera Francofoniei.

Loading...

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here