96 de misiuni ale pompierilor mehedințeni în acest weekend

0

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Drobeta” al judeţului Mehedinţi au intervenit, în acest weekend, pentru stingerea a 23 de incendii, transportarea unei persoane supraponderale cu probleme medicale, îndepărtarea unui cuib de gărgăuni dintr-o gospodărie, la patru accidente rutiere, dar și pentru împiedicarea răspândirii noului coronavirus.

Totodată, paramedicii SMURD au acordat asistenţă medicală celor 37 de  persoane care au solicitat ajutorul, apelând numărul unic de urgenţă 112.

În acest weekend, pompierii mehedințeni au continuat acțiunile pe linia prevenirii răspândirii virusului SARS-CoV-2, echipajele operative din cadrul Detașamentului Drobeta Turnu Severin efectuând 30 de misiuni, dintre acestea 23 pentru decontaminarea a 37 de ambulanțe SMURD și SAJ, dar și a autospecialei de transport personal și victime multiple (ATPVM), iar șapte pentru preluarea și transportul unor persoane care au necesitat îngrijiri medicale sau au intrat în izolare la domiciliu.

În cursul zilei de vineri, 18 septembrie a.c., specialiști din cadrul Inspecției de Prevenire au desfășurat trei acțiuni de control, care au vizat două unități de învățământ și o stație PECO. În urma verificărilor efectuate, nu au fost aplicate sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor individuale de protecție COVID-19, însă pompierii au urmărit și dacă sunt respectate măsurile de apărare împotriva incendiilor la obiectivele controlate.

Paramedicii SMURD au intervenit, vineri dimineață, pentru acordarea primului-ajutor medical unui pieton acroșat de un autoturism, în localitatea Chilia din comuna Devesel. Bărbatul, în vârstă de circa 78 de ani, a suferit politraumatisme și a fost transportat la spital de paramedicii SMURD. Pompierii au asigurat și măsurile de apărare împotriva incendiilor la alte trei accidente rutiere, în urma cărora două persoane au fost transportate la spital de echipajele SAJ, în stare de conștiență.

Pompierii militari au intervenit și pentru stingerea a 23 de incendii, 20 dintre acestea izbucnite la vegetație uscată, iar alte trei la o anexă gospodărească, un depozit de furaje și un stâlp de iluminat stradal.

Cele 20 de incendii manifestate la vegetaţie uscată, lăstăriș și mărăciniș au cuprins peste 80 de hectare de teren, pe raza a 12 unități administrativ teritoriale:  Șimian (4), Butoiești(3), Livezile(2), Vânju Mare(2), Voloiac(2), Corlățel, Dârvari, Devesel, Gogoșu, Hinova, Jiana și Vânători.

Nerespectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor a produs și pagube, în localitatea Hinova, unde flăcările izbucnite la vegetația uscată au cuprins două anexe și 20 de stupi.

Stingerea incendiilor de vegetație uscată a necesitat un efort susținut din partea pompierilor, care au intervenit pentru limitarea lor, împiedicând extinderea flăcărilor la vecinătăți: gospodării, culturi de viță de vie și păduri de foioase. Alături de pompierii militari au acționat și pompieri voluntari, durata intervențiilor atingând și peste patru ore.

Pentru a preveni izbucnirea unor incendii, ca urmare a folosirii focului deschis pentru igienizare, recomandăm cetăţenilor ca arderea să se execute:

–  în condiţii meteorologice fără vânt;

– în zone, care să nu permită propagarea focului la fondul forestier sau construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice şi de comunicaţii;

–  să se desfăşoare numai pe timp de zi sub supraveghere permanentă.

De asemenea, cetăţenii trebuie să dispună de mijloace şi materiale pentru stingerea eventualelor incendii și să nu părăsească locul arderii înainte de a stinge focul.

Totodată, facem precizarea că arderea resturilor vegetale, a deşeurilor şi altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc deschis – emis de Primărie, cu avizul Gărzii de Mediu, şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda de la 1.000 la 2500lei.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here