Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea dispune de o cameră specială, dedicată audierii minorilor care sunt victime sau martori ai unor infracțiuni

0
Loc de Bine Asociatia Zi de Bine Valcea

Din februarie 2021, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea primește toate dotările necesare pentru o cameră specială, dedicată audierii minorilor care sunt victime în dosarele trimise în judecată de către procurori. Demersul face parte dintr-un proiect amplu al Ministerului Public alături de Asociația Zi de Bine, care va realiza cu un buget de 35.000 euro, trei astfel de încăperi, în Vâlcea, Constanța și Vrancea.

Loc de Bine înseamnă nu doar amenajarea prietenoasă a unui spațiu rece, precum o instituție din justiție, ci o metodă științifică de interviu realizat de oameni pregătiți, în încăperi special create pentru copii. Loc de Bine va fi un spațiu confortabil, unde copilul poate căpăta curaj să vorbească despre experiența prin care a trecut, fără riscul retraumatizării. O astfel de încăpere există deja la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, iar profesioniştii i-au confirmat eficiența.

Existenţa unor camere de audiere dedicate minorilor este o necesitate care a fost identificată de procurori în urma experienţei acumulate în timp. Crearea acestora va limita impactul negativ resimţit de minori în relaţia cu organele judiciare şi va diminua presiunea procedurilor formaliste, rigide şi neprietenoase pentru copil. Un astfel de spaţiu contribuie la crearea unui pod de comunicare între intervievator şi copil”, a declarat Gill Grigore Iacobici, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Copiii care sunt victime sau martori ai unor infracțiuni intră tot mai des în contact cu sistemul judiciar din România. Doar în ultimii doi ani, cifra celor care au fost victime în dosarele trimise în judecată de procurorii români a depășit 4000 de minori. Adică o cincime din totalul victimelor înregistrate în rechizitoriile parchetelor din România, în fiecare an. Mai mult decât atât, prin ochii copilului, audierea înseamnă retraumatizare, prin repetarea unor întrebări dureroase puse de reprezentanții instituțiilor statului.

„Pentru dezvoltarea unui adult sănătos și puternic totul pornește de la copilul de astăzi. Implicarea este cu atât mai necesară atunci când cei mici sunt prinși în mijlocul unor situații dramatice, care par fără sfârșit. Ne dorim ca prin realizarea acestor încăperi să diminuăm panica și stresul cu care se confruntă copiii care deja trăiesc poate cea mai dramatică situație din viața lor”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de Bine.

„Loc de Bine” dă șansa desfăşurării audierii minorului după un protocol adaptat vârstei și de către un specialist intervievator, într-un spaţiu amenajat specific pentru copii, cu elemente și materiale de sprijin care să îi ajute să își spună povestea.

Proiectul va fi realizat de Asociația Zi de Bine alături de un partener specializat: Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, care are ca scop sprijinirea prin toate mijloacele a investigării infracțiunilor de violență sexuală, începând cu cele mai vulnerabile dintre victime.

„O statistică disponibilă pentru moment doar la nivelul Capitalei arată că în mai mult de jumătate dintre plângerile privind infracțiuni de violență sexuală, victimele sunt copii. Intenția noastră este ca acest proiect comun să reprezinte baza unei construcții adaptate vremurilor pe care le parcurgem, când copiii sunt marcați mai mult ca oricând de sexualitatea adulților, iar agresorii tind să considere că acesta este un comportament acceptat social”, a declarat Mihaela Chiper, președintele Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale.

Intervievatorul poate fi ajutat să lămurească aspecte importante legate de comiterea faptelor chiar în timpul audierii, printr-un sistem de intercomunicare cu magistratul,  care asistă din cea de-a doua cameră, camera tehnică. Fereastra unidirecțională dintre cele două camere permite observarea nemijlocită a procedurii de audiere fără ca cel mic să fie confruntat cu alți adulți necunoscuți sau care îi reactivează emoțiile negative ale traumei suferite. Două camere robotice înregistrează mărturia și surprind fiecare detaliu din comportamentul copilului, cu risc minim de sugestibilitate.

Pe lângă autenticitate, înregistrarea furnizează, așa cum cere CEDO în multe condamnări contra statului român, premisele unei evaluări psihologice obligatorii în dosarele cu victime vulnerabile. Iar cel mai important lucru este că reaudierea copilului este rareori necesară. 

Proiectul este susținut de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine: Lidl România, Grupul EON România și UniCredit Bank.

Metode prin care se poate susține suplimentar cauza asociației:

https://www.zidebine.ro/doneaza

Despre Zi de Bine:

Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația va susține câte un ONG în fiecare lună a anului. Fiecare cauză selectată de Asociația Zi de Bine se adresează unei comunități și se implementează cu ajutorul unui ONG local.

Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se va anunța cauza susținută și se vor descrie nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii vor afla ce s-a întâmplat cu banii și vor fi invitați să vadă rezultatul implicării lor.

Dacă aveți un proiect în care credeți dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro.

Pentru mai multe informații: Asociația Zi de Bine / Tel: 0725.565.375  / Email: contact@zidebine.ro

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here