Vineri, 19 februarie 2021, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a avut o întrevedere cu conducerea companiei Ford România, pentru a puncta împreună planurile de colaborare, pentru anul în curs, dintre administrația locală și compania americană. La întâlnire au participat Ian Pearson, președintele în funcție, și Josephine Payne, cea care va conduce, începând cu 1 aprilie 2021, operațiunile de producție ale Ford România.
Temele abordate au fost legate de implicarea în lupta împotriva pandemiei, stadiul proiectelor de infrastructură de alimentare verde din municipiul Craiova, continuarea parteneriatelor dintre administrația locală, mediul academic și companie, dar și oportunitatea unei abordări comune în ceea ce privește finanțarea din fonduri europene a proiectului Craiova – Lugoj și Craiova – Calafat.
“Compania Ford este un partener important al administrației locale, iar subiectele discutate vor aduce beneficii comunității noastre, nu doar celor care lucrează în fabrică sau tranzitează zona. Unul dintre acestea a fost legat de disponibilitatea exprimată de conducerea fabricii de a susține autoritățile locale în contextul programului de vaccinare, sens în care au fost discutate mai multe propuneri, care necesită documentare suplimentară. Așa cum se știe, este o provocare pentru noi, cei din administrația locală, să asigurăm, de exemplu, resursa umană în centrele de vaccinare. Medicii și asistenții medicali din rețeaua Primăriei Craiova sunt, de un an de zile, pe baricade, fără posibilitatea de a-și lua concedii, iar orice demers de a veni în sprijinul activității din centrele de vaccinare este binevenit”, a declarat primarul Lia Olguța Vasilescu.
Un alt subiect important de discuție a fost cel legat de proiectele de infrastructură de alimentare verde din municipiul Craiova, având în vedere că există o tendință la nivel global de a crește numărul mașinilor care protejează mediul.
“Fiind singurul oraș din România care are o strategie Green City și printre puținele din lume, am transmis conducerii Ford oportunitatea abordării în comun a proiectelor de tip Green City, dar și intenția noastră de a contribui la scăderea emisiilor de CO2, punând comunității la dispoziție un număr cât mai mare de stații de încărcare electrică. În Craiova, sunt deja amplasate 6 stații de încărcare rapidă pentru autobuze și alte 2 stații de încărcare rapidă, respectiv, 244 de încărcare electrică normală pentru autoturisme. Avem și alte proiecte depuse pentru finanțare pe programul de infrastructură de alimentare verde, iar parcul auto al regiei de transport local va crește, în curând, cu 46 de autobuze electrice”, a precizat primarul Craiovei.
În cadrul întâlnirii, s-au mai stabilit pașii concreți pentru a găsi cele mai bune soluții de fluidizare a traficului din zona fabricii, continuarea parteneriatului dintre administrația locală, mediul academic și companie, dar și conjugarea eforturilor comune, astfel încât drumul expres Craiova – Lugoj să devină realitate.