„Arta Plastică Contemporană din România”, ediția 2021

0

Râmnicu Vâlcea – la Galeriile Cozia Pasaj 1 și 2, începând cu ora 17:00

„Geneza este o stare a lucrurilor care devin. De la momentul biblic și până la dimensiunea ei teoretică, această parafrază a începuturilor, și-a modificat percepția  în gândirea fiecărui artist care a încercat să-și așeze lucrul său pe piedestalul ideii de apariție originară, de viziune asupra elementelor care transformă lumea miraculos. Fiecare artist vede  începuturile în felul lui, fie  evocând creația divină, apariția luminii sau întunericului, fie cercetând osmozele materiei și transpunându-le, conform percepțiilor asupra  lumii. În stiluri și maniere de lucru variate, de la figurativul interpretat la abstract și expresionism, plasticienii concep tema genezei în funcție de propriul areal imagistic, de raportarea la structuri vizuale arhetipale, relaționate cu zone culturale și istorice.

Geneza poate deveni o formă, o pată de culoare sau o linie, în jurul cărora se pot construi lumi, care să evoce originile universului, culorile și metamorfozele unor începuturi imaginare, această resursă creștină a culturii reușind să dezvolte infinite modalități de interpretare în abordările artiștilor, ale căror lucrări devin mai incitante în ceea ce privește capacitatea de a intui în mod diferit apariția materiei.”

  • Critic de artă: Ana Amelia Dică
  • Curatori: Ami Vasilescu și Gheorghe Dican
  • Organizatori: Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Râmnicu Vâlcea a UAP din România, HXA Art Gallery
  • Parteneri: Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea și Primăria Municipiului Hunedoara

Ora 18:00

Galeria Artex

„Destine în dialog”, expoziție de pictură a artistelor Ofelia Huțul și Mariea Boz, membre ale Filialei Iași a UAP din România

„Noi suntem două artiste care “vedem” dincolo de ceea ce înseamnă pentru oamenii obișnuiți – REALITATEA. Dialogăm cu noi înșine neîncetat, dar și una cu cealaltă pentru că împărtășim aceleași idealuri și visăm la aceleași împliniri. În artă reprezentăm filmul vieților noastre, emoțiile și trăirile  proprii, concretizate în opere in care dimensiunea simbolică a spațiului re-creat reflectă ideea de evoluție spirituală, iar semnele prin care transmitem mesaje privirilor le asociem cu lumea nevăzută, cu planul cosmic. Ne dezvăluim dorința de a înțelege miracolul lumii și de a ne îndeplini misiunea pentru care am venit pe pământ, de “a ne spori talanții” dăruiți de divinitate și, în final, de a ne provoca semenii să-și afle profunzimile propriilor ființe și să acceadă spre cunoaștere și absolut.”

  • Ofelia Huțul
  • Curator: Gheorghe Dican
  • Organizatori: Filiala Râmnicu Vâlcea a UAP din România, Filiala Iași a UAP din România

Partener: Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here