Eficienţa energetică a locuinţei depinde foarte mult de tipul de electrocasnice folosite, dar şi de tipul de energie folosit. Energia Solară este probabil cea mai rentabilă, deoarece este o sursă infinită de energie gratuită, care nu poluează.
Gama de panouri Voltech oferă posibilitatea fiecărui proprietar de casă să investească în astfel de sisteme solare şi fotovoltaice. Deşi la început poate părea o investiţie relativ mare, pe termen lung toată investiţia se dovedeşte a fi una foarte bună, iar panourile instalate devin o parte fundamentală din eficacitatea energetică a locuinţei.
Panourile solare sunt de obicei capabile să proceseze 15% până la 22% din energia solară în energie utilizabilă, în funcţie de anumiți factori, precum plasarea, orientarea, condiţiile meteorologice şi altele similare. Cantitatea de lumină solară pe care sistemele de panouri solare le pot converti în energie electrică reală, se numeşte performanţă, iar rezultatul determină eficiența panoului solar.
Factorii care determină eficiența panoului solar:
- Tipul materialului panoului, cum ar fi monocristalin, policristalin şi film subţire
- Înclinarea, orientarea şi cablarea panourilor
- Temperaturi ridicate şi multe ore de soare pe tot parcursul anului
- Eficienţa invertorului care transformă energia solară în curent continuu
Pentru a determina eficiența panourilor solare, panourile sunt testate în condiţii standard de testare (STC). STC specifică are o temperatură de 25 ° C şi o iradiere de 1.000 W / m2. Acesta este echivalentul unei zile însorite, când lumina incidentă loveşte o suprafaţă cu 37 ° orientată spre soare. În aceste condiţii de testare, o eficiență a panoului solar de 15% cu o suprafaţă de 1 m2 ar produce 150 de waţi.
Este important să înţelegem că eficienţa unei celule solare individuale nu echivalează cu eficienţa panourilor solare (module) ca sistem. În timp ce eficiența panourilor solare este în general de aproximativ 15-20%, eficiența celulelor solare poate ajunge la 42%, în unele cazuri.
Cu toate acestea, dacă nu se specifică altfel, performanța celulelor solare este măsurată în condiţii de laborator. Prin urmare, deşi 42% este o performanţă impresionantă, condiţiile de laborator sunt diferite de viaţă reală şi acest lucru nu se aplică utilizatorilor rezidenţiali.
Panourile solare monocristaline, numite şi celule monocristaline, sunt fabricate din siliciul cel mai pur. Un cristal din acest tip de siliciu este cultivat într-un proces complex pentru a produce o tijă lungă. Tija este apoi tăiată în napolitane care vor deveni celulele solare. Panourile solare monocristaline sunt cunoscute pentru că oferă cea mai mare eficienţă în condiţii de testare standard în comparaţie cu celelalte 2 tipuri de celule solare. Eficienţa curentă a panoului solar monocristalin livrat este de 22-27%. Puteţi recunoaşte un panou monocristalin după marginea rotunjită şi culoarea închisă.
Panourile solare realizate din panouri solare policristaline, numite şi celule multicristaline, sunt puţin mai puţin eficiente decât cele formate din celule solare monocristaline. Acest lucru se datorează naturii producţiei. Siliciul nu este cultivat ca o singură celulă, ci ca un bloc de cristale. Aceste blocuri sunt apoi tăiate în napolitane pentru a produce celule solare individuale. Eficienţa curentă a panourilor solare policristaline livrate este de 15-22%. Puteţi recunoaşte un panou solar policristalin după tăierea pătrată şi culoarea albastră.
Panourile solare cu film subţire sunt realizate prin acoperirea unui substrat de sticlă, plastic sau metal cu unul sau mai multe straturi subţiri de material fotovoltaic. Panourile solare cu film subţire sunt de obicei flexibile şi cu greutate redusă. Se ştie că panourile solare cu film subţire se degradează oarecum, mai repede decât panourile solare mono şi policristaline. Producţia acestui tip de panouri este mai puţin complexă, astfel încât producţia lor este cu 5% mai mică decât eficiența panourilor solare monocristaline. În mod normal, celulele cu film subţire oferă între 15-22% din eficienţa panoului solar.
Tehnologia panourilor solare cu film subţire reduce distanţa de eficienţă cu tipurile mai scumpe de panouri solare. Prin urmare, panourile solare cu film subţire sunt instalate pe proiecte la scară largă şi în centralele solare.
Energia solară reduce emisiile dăunătoare cauzate de arderea combustibililor fosili şi îmbunătăţeşte sănătatea celor din jur pentru anii următori. Unele dintre beneficiile cheie ale mediului solar sunt următoarele:
Panourile solare nu necesită apă pentru a funcţiona, în timp ce sursele convenţionale de electricitate folosesc zeci de mii de litri de apă în fiecare an. Sectorul energetic din India, de exemplu, foloseşte în principal instalaţii de acest tip pentru răcirea generatoarelor, procesarea / rafinarea combustibilului şi transportul combustibilului prin conducte.
Combustibilii fosili generează gaze dăunătoare, cum ar fi metanul şi dioxidul de carbon, care reduc calitatea aerului. Poluarea aerului ne poate deteriora sănătatea şi bunăstarea provocând anxietate, dureri de cap, pneumonie, atacuri de cord, astm, bronşita şi alergii. Energia solară reduce dramatic emisiile de carbon din aerul pe care îl respiraţi, ceea ce vă îmbunătăţeşte starea generală de sănătate.
Arderea combustibililor fosili creşte prezența gazelor cu efect de seră, precum dioxidul de carbon şi metanul în atmosferă, ceea ce contribuie la un efect de seră sporit, care încălzeşte planeta noastră mai repede decât înainte. Creşterea consecventă a temperaturii globale are ca rezultat topirea gheţarilor, creşterea nivelului mării, care la rândul său provoacă o serie de calamităţi precum cicloni, inundaţii frecvente, căldura extremă şi secetă. Pe de altă parte, generarea de electricitate din panourile solare nu produce gaze cu efect de seră şi, prin urmare, ajută la încetinirea schimbărilor climatice.
Întotdeauna am depins în mare măsură de cărbune, petrol şi gaze naturale pentru nevoile noastre de energie. Combustibilii fosili sunt de natură finită şi nu pot ţine pasul cu cererea tot mai mare de energie şi contribuie major la poluare. Energia solară, pe de altă parte, este abundenţă şi poate fi valorificată la nesfârşit pentru a satisface consumul global de energie, pentru a reduce costurile energetice şi pentru a asigura un viitor energetic stabil.
Gama de panouri voltech nu sunt doar salvatoare pentru mediul în care trăim, ci şi prietenoase cu bugetul nostru pe termen lung!