Vino voluntar pentru copiii din centrele de plasament din Dolj

0

Programul educațional Ajungem MARI a demarat o nouă campanie de înscrieri pentru voluntari care să le fie alături copiilor din centrele de plasament, apartamentele și căsuțele de tip familial. Doritorii, care vor face activități online și fizic alături de tineri timp de opt luni, se pot înscrie până pe 26 septembrie 2021.

În Dolj, cei 35 de copii din asistență maternală și apartamentele de tip familial din Craiova ar avea nevoie de ajutorul a 20 de voluntari. Unii doljeni au ales deja să se implice pentru binele altora și îi vor îndruma pe noii voluntari în activitate.

Consider a face voluntariat un lucru firesc. Serviciul pe care îl avem nu ne definește în totalitate, iar în afara celor opt ore pe zi care ne asigură traiul putem face atât de multe altele. A lucra cu copiii e, poate, una dintre cele mai frumoase contribuții la transformarea și dezvoltarea unei societăți care încă învață să crească”, spune Monica Dinu, 37 de ani, care a început activitatea de voluntariat în 2021, luna ianuarie.

Spune că își imaginează că multe persoane cu povești interesante, care ar face o treabă excelentă ca voluntari, nu se înscriu în program din cauza lipsei timpului.

Însă tot ezitând, dorința este pusă cumva pe plan secundar, apar alte preocupări și rareori ne întoarcem la ea. Ratăm, astfel, șansa de a face un bine, de a ne pune în aplicare competențele și chiar de a ne dezvolta noi înșine prin experiența lucratului cu copiii, cu ceilalți colegi, prin training-uri special gândite pentru voluntari. Sunt două ore pe săptămână pe care le putem oferi și care pot face o mare diferență pentru acești tineri și în timp și pentru noi”, precizează Monica Dinu.

Recunoaște că lucrul cu copiii instituționalizați poate fi provocator, presupune dedicare, atenție, răbdare și multă responsabilitate, însă subliniază că voluntarii au și ei parte de ajutor.

Pare intimidant, însă nu ești niciodată singur; vei găși întotdeauna pe cineva care să te asculte și să te îndrume, specialiști care să îți ofere consiliere, colegi care își împart experiența cu ține, care te pot motiva și de la care poți învăța atâtea. Asta deja face totul să fie mult mai ușor. Iar zâmbetul copiilor la final de lecție, entuziasmul lor pentru o nouă întâlnire cu ține, încrederea de sine pe care o dezvoltă și curajul pe care îl capătă datorită ție merită tot efortul”.

Emoția întâlnirii cu copiii încălzește inima oricui. Orice pas făcut alături de un copil înseamnă un viitor adult echilibrat, încrezător în el și în cei din jur, lucru de care ei au mare nevoie. Cu cât mai mulți voluntari, cu atât mai mulți astfel de adulți”, a transmis și Iuliana Baciu Ersen, unul dintre coordonatorii Ajungem MARI.

***

Despre programul Ajungem MARI

Ajungem MARI, desfășurat de Asociația Lindenfeld, este singurul program național care susține pe termen lung educația copiilor și tinerilor instituționalizați și din medii defavorizate pentru a ajunge adulți fericiți, încrezători, responsabili și independenți. În prezent, în București și în cele 23 de județe, 2.500 de copii și tineri instituționalizați sau din familii defavorizate se bucură de educație interactivă și experiențe de formare cu sprijinul a 1.400 de voluntari care îi vizitează săptămânal.

Voluntarii îi ajută pe copii și pe tineri pe termen lung, îi întâlnesc în centre, lucrează împreună, dar le pot deveni sprijin până se angajează și își formează familiile lor. Pentru acest sprijin e nevoie de implicarea adulților cu experiență de viață, care îi pot ghida pe tineri”, a declarat Iarina Taban, fondatorul Programului Educațional Ajungem MARI.

Înscrierile pentru modulul 2021 – 2022

Scopul voluntarului este să fie mentor, model, să îi ajute pe copii să descopere lumea, să prindă încredere în propriile forțe, să devină independenți și responsabili. Activitățile pe care le vor desfășura voluntarii sunt ședințe de pregătire/ remediere școlară (română, matematică, engleză, franceză, informatică, fizică), ateliere creative (muzică, dans, fotografie, arte plastice), ateliere de siguranță online, educație pentru sănătate, educație civică, TIC, educație financiară și antreprenorială, pe baza suporturilor de curs din program.

Înscrierea se face prin completarea unui formular online pe website-ul www.ajungemmari.ro la secțiunea Devino Voluntarhttps://www.ajungemmari.ro/devino-voluntar/, unde se găsesc și toate detaliile despre program, până pe 26 septembrie. În perioada 21-28 septembrie toți cei care au aplicat vor primi răspuns, indiferent dacă au trecut sau nu în etapa următoare. Urmează trainingul inițial obligatoriu și o testare psihologică. Voluntarii vor fi repartizați la centre în funcție de programul lor, disponibilitate și ce vor să lucreze cu copiii.

În funcție de recomandările autorităților, în unele județe conducerea centrelor le va permite voluntarilor să participe fizic la activități cu copiii sau la ieșiri și excursii în afara centrelor. Iar acolo unde nu se poate merge fizic, voluntarii vor susține activități online pentru copii.

Voluntarii trebuie să aibă minim 16 ani, fără limită superioară de vârstă, iar un modul durează opt luni, în perioada noiembrie – iunie 2021.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here