Protest privind reîncadrarea diurnei ca venit salarial, criza de pe piața RCA și carantinarea șoferilor profesioniști

0

Asociațiile transportatorilor – UNTRR, APTE 2002, ATM Bucovina, APULUM, FORT, COTAR, ARTRI – organizează miercuri, 29 septembrie 2021, între orele 6:00 – 16:00, în Piața Victoriei din București, un protest privind cele mai acute probleme din industria de transport rutier:  reîncadrarea diurnei ca venit salarial, impunerea carantinării șoferilor profesioniști și criza de pe piața RCA.

  • România este singurul stat european care impozitează diurna, în timp ce state din Europa de Est, precum Polonia, Lituania sau Ungaria, adoptă în mod constant măsuri de protecție a transportatorilor proprii. Efectele acestei decizii fiscale sunt devastatoare, cu atât mai mult cu cât taxarea se face retroactiv, penalitățile fiind imposibil de plătit de vreo firmă.
  • Totodată, Guvernul impune plasarea în carantină a șoferilor profesioniști care revin din țări roșii și galbene din punct de vedere al gradului de risc de contaminare cu COVID-19 dacă nu sunt vaccinați sau nu avut COVID-19 în ultimele 3 luni. Această constrângere stabilită de guvern este unică în Europa și perturbă grav activitatea de transport rutier.

Șoferii profesioniști sunt exceptați de la măsura carantinei în toate țările, cu scopul de a menține lanțurile de aprovizionare cu marfă, așa cum de altfel recomandă și Comisia Europeană, care a creat în acest sens “culoare verzi” și a indicat clar exceptarea de la carantinare a șoferilor profesioniști.

  • La acestea se adaugă majorarea uriașă a tarifelor la asigurările RCA în urma falimentului City Insurance, criză rezultată inclusiv din supravegherea defectuasă a sectorului RCA de către autoritățile în drept.

Transportul rutier este un sector economic esențial al României, având o contribuție la exportul de servicii de peste 22,3 miliarde euro în ultimii 4 ani. Transportul rutier și serviciile conexe generează circa 5% din PIB-ul României și angajează peste 350.000 de persoane.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here