Mii de tineri din UE se vor reuni online pentru a discuta despre viitorul Europei

0
Tineri din UE și nu numai se vor reuni la Strasbourg și online

Vineri și sâmbătă, 8 – 9 octombrie 2021, între trei și patru mii de tineri din UE și nu numai se vor reuni la Strasbourg și online pentru a face schimb de idei și a discuta despre viitorul Europei.

Evenimentul tineretului european – EYE 2021 se desfășoară sub motto-ul „Viitorul ne aparține”. Sub egida lui se vor organiza zeci de activități, dezbateri și ateliere, evenimente sportive și artistice, precum și concerte.

Activitățile online vor începe luni, 4 octombrie. Vineri, 8 octombrie, și sâmbătă, 9 octombrie, clădirea Parlamentului European din Strasbourg și satul EYE vor fi în prim-plan. Între trei și patru mii de persoane vor participa fizic, iar altele vor putea urmări evenimentul pe internet pe platforma EYE 2021. Pentru prima dată, EYE se desfășoară în acest format hibrid, după ce anul trecut a organizat online toate evenimentele din cauza pandemiei.

Un viitor verde pentru Europa

Mediul și combaterea schimbărilor climatice, în pregătirea reuniunii COP26 din noiembrie 2021, fac parte dintre elementele centrale ale discuțiilor.

Ședința de deschidere se va desfășura în hemiciclul Parlamentului, vineri la ora locală 10.00 (11.00 ora României). Ea va fi urmată de mese rotunde, unde participanții vor putea discuta cu activiști, influențatori și factori de decizie. Discuțiile se vor putea purta la sediul Parlamentului, în satul EYE și online. Democrația digitală, combaterea discriminării, viitorul pieței muncii după COVID-19, Pactul verde european, inegalitățile sociale și pregătirea COP26 sunt subiecte care vor fi discutate cu comisari și deputați europeni, precum și cu alți experți.

Printre subiectele importante care vor fi discutate în cadrul EYE se află și afacerile externe, drepturile omului și valorile de bază. Participanții vor avea ocazia să o întâlnească pe Svetlana Țihanovskaia, reprezentantă a opoziției democratice din Belarus și co-laureată a Premiului Saharov, ediția 2020, dar și pe Oleg Sențov, regizor ucrainean și laureat al Premiului Saharov, ediția 2018.

Principalele concluzii ale discuțiilor purtate în aceste două zile vor fi prezentate la ceremonia de închidere, care va avea loc sâmbătă la ora locală 17.00 (18.00 ora României). Vă invităm să consultați programul pentru a afla mai multe detalii despre orar, vorbitori și activități (inclusiv două concerte în aer liber vineri și sâmbătă seara).

Rezultatul discuțiilor

EYE 2021 va fi punctul culminant al consultării tinerilor organizate de Parlamentul European pentru Conferința privind viitorul Europei. Ideile tinerilor despre viitorul Europei sunt colectate pe platforma youthideas.eu începând din mai 2021, în colaborare cu diverse organizații paneuropene de tineret. Participanții vor putea reflecta asupra acestor idei în atelierele de ideație organizate în cadrul evenimentului. După un vot public organizat în cadrul EYE 2021, propunerile vor fi sistematizate într-un raport. Acesta va fi prezentat membrilor Conferinței privind viitorul Europei și integrat în dezbaterile politice conexe.

Sondaj Eurobarometru

Potrivit unui sondaj specific Eurobarometru realizat în iunie 2021, europenii cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani acordă prioritate „combaterii sărăciei și inegalității” (43%), „combaterii schimbărilor climatice și a problemelor de mediu” (39%) și „combaterii șomajului/lipsei de locuri de muncă” (37%). 85% discută politica cu prietenii și rudele cel puțin ocazional și aproape jumătate (46%) au votat la ultimele alegeri locale, naționale sau europene.

Cum se poate participa la eveniment și cum se pot urmări activitățile

La EYE pot participa persoane între 16 și 30 de ani care fie studiază la școală sau universitate, fie au un loc de muncă, fie sunt membri ai unei organizații de tineret. La evenimente poate fi invitat un grup de prieteni sau se poate participa individual. Evenimentele pot fi accesate de pe platforma care le este consacrată. Pe aceasta puteți găsi și programul online, dar și programul dedicat evenimentelor desfășurate la fața locului.

Jurnaliștii care doresc să participe la Evenimentul tineretului european trebuie să obțină o acreditare de presă pentru Parlamentul European sau să dețină o acreditare comună pentru instituțiile europene.

Având în vedere situația sanitară, în timpul evenimentului se vor aplica măsuri de precauție.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here