Sorin Crișan, rectorul Universității de Arte din Târgu Mureș, la Întâlnirile SpectActor

0
Sorin Crișan, rectorul Universității de Arte din Târgu Mureș

La invitația Teatrului Național MARIN SORESCU, Sorin Crișan, rector al Universității de Arte Târgu Mureș, va conferenția în cadrul proiectului „Întâlnirile SpectActor 2021”

Sorin Crișan va susține vineri, 19 noiembrie 2021, ora 17,00, la sala Ion D. Sîrbu, conferința „De la libertatea opiniilor la cancel culture”.

Sorin Crișan este Doctor în domeniul „Teatru“ la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“ București (2001), Doctor în istorie la Academia Română – Institutul de Istorie „G. Barițiu“ Cluj-Napoca (2011), autor al unor cărți de specialitate recunoscute în domeniu, invitat al mai multor universități de prestigiu din Europa.

Prezintă, Nicolae Coande

Prelungirea, de acum, uzatei formule „political correctness“, cultura anulării („cancel culture“) se instalează fără prescripții și ne vizează pe fiecare dintre noi și pe toți împreună, dacă facem „greșeala“ de a nu împărtăși același tip de valori cu cei ce se erijează în directori de conștiințe ai lumii în care trăim (o lume a post-umanului sau a post-adevărului).

Prin aceasta, amenințată este însăși ființa umană, sortită crizei existențiale și deresponsabilizării. Ca fenomen urban, curentul este promovat zgomotos de „liga virtuoșilor“, în care au intrat cei ce se consideră marginalizați și oprimați, ajunși la capătul răbdării, indignați și, totodată, intoleranți față de opiniile cu care intră în coliziune.

Temându-se de acțiunea „virală“ a opiniilor divergente, adepții culturii anulării îi atrag în capcană pe toți cei incapabili să facă față unei dezbateri de idei, oferindu-le confortul de a se ascunde, de cele mai multe ori, sub anonimatul avatarului.

În acest context, care este rolul pe care ar trebui să îl adoptăm, atât ca spectatori ai unui fenomen în egală măsură social și cultural, cât și ca artiști sau analiști ai producțiilor artistice și/sau culturale?

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here