Ce este de fapt coaching-ul? Este o întrebare pe care multe persoane și-o pun atunci când aud acest termen. Coaching-ul însă nu este altceva decât un proces complex care se axează pe îmbunătățirea situației unei persoane într-un anumit domeniu. De obicei, tinerii sunt cei care au nevoie de îndrumări și consultații pentru a se dezvolta și a reuși în ceea ce își propun să facă. De multe ori tinerii sunt dezorientați, iar o persoană care are cunoștințele necesare poate redirecționa tinerii către situațiile care li se potrivesc cel mai mult și îi ajută să performeze.
Având la bază aceste necesități și implementarea cu succes a primei ediții a proiectului Coaching for youth care a fost adresat în exclusivitate tinerilor, a fost elaborată și a doua ediție a proiectului care a avut ca grup țintă lucrătorii de tineret. Astfel, proiectul “Coaching for youth 2.0”, a fost elaborat și implementat de către Asociația Scout Society din Târgu-Jiu, în perioada 01.10.2020 – 31.12.2021 fiind finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul programului Erasmus+. În această perioadă 27 de lucrători de tineret au înțeles ce presupune coaching-ul, cum se realizează sesiunile de coaching și au început să realizeze astfel de sesiuni.
Activitatea principală a proiectului a fost un curs de formare care s-a desfășurat în or. Novaci, jud. Gorj, care a pus bazele procesului de organizare a sesiunilor de coaching de către lucrătorii de tineret pentru tinerii din categoría NEETS, în scopul reducerii numărului de tineri care fac parte din această categorie.
În cadrul cursului de formare au participat lucrători de tineret din 9 comunități locale europene: Maracena (Spania), Ljubljana (Slovenia), Târgu-Jiu (România), Torino (Italia), Kırklareli (Turcia), Salonic (Grecia), Szeged (Ungaria), Ostrava (Cehia), Funchal (Portugalia). Odată cu organizarea cursului de formare, peste 100 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16-24 de ani din aceste comunități locale au beneficiat de sesiuni de coaching iar subiectele abordate au fost: voluntariatul local și internațional, continuarea studiilor, alegerea unui loc de muncă, cariera personală, etc.
Astfel, rezultatele principale obținute în cadrul proiectului sunt: creșterea capacitații a 27 de lucrători de tineret pentru a oferi servicii de coaching tinerilor cu oportunități reduse (ex. NEETs); creșterea șanselor și oportunităților de angajare a 270 de tineri din cele nouă țări din Europa partenere proiectului și dezvoltarea unui nou program de coaching.
Lucrătorii de tineret care au participat la cursul de formare din cadrul proiectului continuă să promoveze în comunitățile locale și la nivel european prin intermediul activităților pe care le organizează cu tinerii – utilizarea serviciilor de coaching dezvoltate. Mai mult ca atât în cadrul unui chestionar care a fost aplicat în timpul implementării proiectului în cele 9 comunități locale partenere – unui număr de 509 tineri, 70% dintre aceștia au comunicat că sunt interesați să participe la sesiuni de coaching atât fizice cât și online. Acest lucru este determinat și de faptul că 60% dintre respondenți nu au participat până în acel moment la nici o sesiune de coaching.
În acest sens, din cauza nevoilor existente, vom continua să promovăm importanța coaching-ului și vom oferi instrumentele și tehnicile necesare pentru organizarea activităților din acest domeniu dar și pentru extinderea acestui proces în cadrul proiectelor viitoare.
Asociația Scout Society