Acțiune de informare organizată de ISU Mehedinți în târgul Cerneți – pentru prevenirea incendiilor de vegetație

0

Joi, 24 martie 2022, specialiștii Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Mehedinți au desfășurat o acțiune de informare preventivă în zona târgului comercial Cerneți, pentru a conștientiza cetățenii cu privire la riscurile la care se pot expune atunci când aleg să-și igienizeze terenurile prin folosirea focului deschis.

Activitatea a urmărit informarea populației despre regulile și măsurile ce trebuie respectate pe timpul igienizării terenurilor pentru a preveni izbucnirea incendiilor de vegetație uscată, atrăgând atenția asupra urmărilor pe care le poate avea un foc scăpat de sub control.

Totodată, pompierii le-au reamintit cetățenilor că arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este STRICT INTERZISĂ dacă nu se impune ca măsură fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Scopul acestei activități a fost de a reduce izbucnirea incendiilor de vegetație uscată, care, în condiții de vânt puternic se extind cu repeziciune, cuprinzând  suprafețe foarte mari, și riscă să afecteze căi de comunicații și locuințe, punând în pericol nu doar bunuri materiale însemnate, ci chiar viața semenilor.

De la începutul anului, pompierii mehedințeni s-au confruntat cu peste 200 de incendii izbucnite la vegetație uscată, care au cuprins o suprafață de peste 1000 de hectare de teren.

Facem precizarea că arderea resturilor vegetale, a deşeurilor şi altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc deschis – emis de Primărie, cu avizul Gărzii de Mediu, şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2500 lei.

Pentru a preveni izbucnirea unor incendii, ca urmare a folosirii focului deschis pentru igienizare, recomandăm cetăţenilor ca arderea să se execute:

  • în condiţii meteorologice fără vânt;
  • numai pe timp de zi, sub supraveghere permanentă;
  • în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier sau construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice şi de comunicaţii.

De asemenea, cetăţenii să dispună de mijloace şi materiale pentru stingerea eventualelor incendii și să nu părăsească locul arderii înainte de stingerea completă a focarelor.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here