Bilanțul premierului Nicolae Ionel Ciucă pentru primele 6 luni de guvernare

0
Nicolae Ionel Ciucă / Prim-Ministrul României

Programul de Guvernare 2021-2024 al Coaliției pentru reziliență, dezvoltare și prosperitate a fost elaborat în scopul de a construi o societate coezivă, care să beneficieze de îmbunătățirea sistemului de educație și sănătate, de reducerea inegalităților dintre bărbați și femei, dintre mediul urban și rural, care să conducă la promovarea unei societăți deschise, în care cetățenii se pot simți apreciați și sprijiniți.

În primele 6 luni de guvernare, am demarat acțiuni concrete pentru realizarea obiectivelor din Programul de Guvernare. Pas cu pas, ne apropiem de atingerea rezultatelor propuse, multe dintre acestea fiind cu succes obținute prin eforturile Guvernului pe care îl conduc și ale Ministerelor, ce au lucrat intens în ultimele luni pentru nu irosi șansele unice în istorie pe care România le are în acest moment pentru dezvoltare și modernizare.

Astăzi, după 6 luni de guvernare, avem cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană și peste 90 de miliarde de euro la dispoziție pentru dezvoltarea României.

România este o țară sigură, cu cele mai puternice garanții de securitate, care se dovedesc cu atât mai importante cu cât la granița noastră invazia militară rusă a generat un război devastator.

Această siguranță de care ne bucurăm în acest moment, în care criza generată de războiul ilegal și neprovocat purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei este în plină desfășurare, ne este conferită de apartenența la NATO și UE, dar mai ales de Parteneriatul strategic cu SUA, oferind României protecția teritoriului, a economiei și mai ales a cetățenilor.

În această perioadă dificilă pentru România, în care avem suprapuse criza sanitară, criza energetică și conflictul militar de la granița țării noastre, Guvernul pe care îl conduc a oferit românilor pachetele de măsuri ce au menirea de a face posibilă atât continuarea investițiilor cât și protejarea celor vulnerabili, afectați de creșterile de prețuri.

”Sprijin pentru România” este mecanismul ce oferă Guvernului instrumentele de lucru pentru a face față noilor efecte ale crizei generate de creșterea prețurilor. Milioane de români aflați în zona categoriilor vulnerabile beneficiază de o bună parte din cele 17,3 miliarde de lei din acest pachet, inclusiv prin intermediul voucherelor pentru alimente și produse de bază. Mai mult de jumătate din această sumă a fost alocată măsurilor economice, care să permită antreprenorilor susținerea activităților, întrucât dezvoltarea economică a României depinde de evoluția mediului de afaceri.

Cetățeanul este în centrul programului nostru guvernamental, iar pentru ca noi să
menținem siguranța și dezvoltarea acestei țări folosim toate resursele pe care le
putem accesa. La acest moment, trebuie să continuăm investițiile, iar cele 96 de miliarde de euro, bani europeni din programele operaționale și din PNRR reprezintă resursa esențială
pentru dezvoltarea țării. Guvernul a crescut ritmul de absorbție a fondurilor europene cu 7% față de acum 6 luni, iar estimările de plată comunicate Comisiei Europene acoperă deja necesarul de declarații de cheltuieli pentru anul 2022.

Extinderea rețelelor de apă și canal va fi realizată prin intermediul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, în acest scop fiind alocată de la bugetul de stat suma de 22,5 miliarde lei. La acest moment se află în analiză 2064 cereri de finanțare pentru propuneri de proiecte din domeniile alimentării cu apă și canalizare.

Nu în ultimul rând, în primele șase luni Guvernul a gestionat eficient efectele pandemiei COVID 19, a consolidat resursele sistemului sanitar prin menținerea celor 2.000 de specialiști încadrați în perioada crizei sanitare și a pregătit implementarea unor investiții semnificative în sistemul medical.

Acestea fiind spuse, vă asigur că atingerea obiectivelor din Programul de Guvernare 2021-2024 va continua să fie urmărită cu determinare și eficiență de Guvernul pe care îl conduc și de către Ministere.

Nicolae Ionel Ciucă
Prim-Ministrul României,
Președintele Partidului Național Liberal

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here