Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a transmis un mesaj în deschiderea evenimentului ,,From Riga to Bucharest: The Three Seas Initiative, Infrastructure and the Consolidation of Europe”, organizat de prestigiosul think-tank american Atlantic Council of the United States (ACUS).
La sesiunea organizată prin VTC a mai vorbit în deschidere ministrul afacerilor externe leton, Edgars Rinkēvičs. Dezbaterea a fost dedicată perspectivelor de dezvoltare și consolidare a Inițiativei celor Trei Mări (I3M), în pregătirea Summitului I3M de la București, în anul 2023, conform mandatului asumat de România cu ocazia Summitului I3M de la Riga, din iunie 2022. Sesiunea virtuală a făcut parte din seria de evenimente ACUS organizate în decembrie 2022 și dedicate evoluțiilor în Europa Centrală, cu titlul “2022 Central Europe Week: Partners and Allies in a Time of War”. Această serie de evenimente își propune să evidențieze modul în care Statele Unite și Europa Centrală pot conlucra în conturarea răspunsurilor transatlantice la provocările regionale și globale, subliniind în același timp legăturile culturale și istorice unice dintre cele două regiuni.
În mesajul transmis, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat elementele de viziune și planificare asumate de România în perspectiva găzduirii de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a Summitului I3M din anul 2023.
Ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la noile realități geostrategice în regiune, determinate de agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina, cât și la necesitatea de consolidare a rezilienței statelor care fac parte din Inițiativa celor Trei Mări, în special în ceea ce privește sectorul transporturilor, al energiei și al infrastructurii digitale. A vorbit, totodată, despre perspectivele de cooperare ale I3M cu state interesate din regiune și din lume, subliniind importanța relației transatlantice pentru consolidarea în continuare a Inițiativei și a instrumentelor sale.
,,Accentul pus pe infrastructura de transport, energetică și digitală în regiunea celor Trei Mări este esențial pentru întărirea rezilienței noastre și pentru consolidarea bazelor operaționale ale unei ordini internaționale bazate pe reguli durabile. România este primul dintre statele membre ale Inițiativei celor Trei Mări care găzduiește un Summit pentru a doua oară de la crearea Inițiativei, în anul 2016. Este o dovadă clară a importanței pe care România o acordă Inițiativei și un semnal politic puternic al sprijinului continuu pe care Bucureștiul îl oferă în termeni strategici și practici.
Preluăm procesul complex de organizare a următorului Summit într-un moment critic: pe de o parte, există o nevoie și mai stringentă de reconfirmare a rolului Inițiativei celor Trei Mări ca o platformă politică matură, care poate cataliza investițiile în infrastructură pe axa nord-sud. Pe de altă parte, există o nevoie urgentă de reconfigurare a relațiilor cu o vecinătate recalibrată din punct de vedere geopolitic. România va construi pornind de la scopul inițial al Inițiativei și se va concentra pe adaptarea și reîncadrarea obiectivelor-cheie convenite la primul Summit de la București, pe care Președintele României l-a găzduit în 2018: consolidarea coeziunii și convergenței în regiunea celor Trei Mări, în cadrul Uniunii Europene, precum și consolidarea parteneriatului transatlantic,” a declarat șeful diplomației române cu acest prilej.
Sesiunea virtuală deschisă de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu este disponibilă, în format video, AICI.