Scrisoare de înaintare adresată primarului Mircia Gutău de către președintele USR Vâlcea, Andrei Gheorghiu

0

Domnului Primar al Municipiului Râmnicu Vâlcea

Doamnelor și Domnilor Membri ai Consiliului Local al Municipiului Râmnicu Vâlcea

Subiect: Propunere de proiect public cu titlul „Îmbunătățirea corelării dintre oferta educațională din plan local și oferta de muncă locală”

Stimate Doamne,

Stimați Domni,

În calitate de Președinte al „Uniunii Salvați România” am prilejul deosebit de a vă transmite, în numele membrilor și simpatizanților pe care îi reprezint, un proiect nepartizan și apolitic, dar de importanță strategică pentru dezvoltarea Municipiului Râmnicu Vâlcea și a Județului Vâlcea. Acest proiect s-a conturat în urma unei dezbateri recente pe care am organizat-o și care a avut ca subiect educația din plan local.

Propunerea pe care o supun atenției Dumneavoastră poate fi sintetizată în câteva cuvinte: îmbunătățirea corelării dintre oferta educațională din plan local și oferta de muncă locală.

În acest demers am pornit de la o constatare pe care o resimțim cu toții, indiferent de apartenența politică și de simpatiile electorale: în ciuda progreselor din ultimii ani, Vâlcea suferă în continuare de un deficit cronic de forță de muncă calificată în domeniile cerute de angajatorii din plan local, dar și de lipsa unor perspective profesionale atractive pentru tinerii care finalizează cu succes studiile. Credem că aceste probleme pot fi adresate printr-o colaborare fructuoasă între principalii actori cu putere de decizie în plan local – reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice, pe de-o parte, și angajatori din zona Municipiului Râmnicu Vâlcea, pe de altă parte.

Roadele așteptate în urma realizării acestui proiect sunt multiple: scăderea șomajului (mai ales în rândul tinerilor), dezvoltarea economiei locale, îmbunătățirea nivelului de trai al locuitorilor, scăderea exodului lucrătorilor calificați către zone mai bogate, dar și creșterea atractivității Municipiului și Județului Vâlcea pentru investitori.

Având în vedere cele de mai sus, considerăm că propunerea pe care v-o adresăm este crucială, dar și realizabilă. Este nevoie de voință politică și de conlucrarea tuturor părților interesate în acest proces. Proiectul presupune un demers complex în trei etape, descrise mai pe larg în paginile care urmează:

  1. O etapă de cercetare;
  2. O etapă de sinteză și de formulare a soluțiilor;
  3. O etapă de punere în aplicare pe cale normativă a soluțiilor identificate.

Pasul următor pe care vi-l propunem este dezbaterea pe larg și cu prioritate a proiectului în următoarea ședință a Consiliului Local, la care echipa USR va putea fi prezentă pentru a-l susține și pentru a aduce eventuale clarificări.

În speranța că am atras atenția Domniilor voastre asupra importanței acestui proiect și în așteptarea unei viitoare întrevederi pentru dezbaterea pe larg a acestuia, vă transmitem considerația noastră.

Președinte USR Vâlcea
Andrei Gheorghiu

 

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here