Stimate domnule Procuror-General Augustin Lazăr,
“În luna octombrie 2016, v-am solicitat acordarea unei audiențe, în scopul de a vă prezenta neregulile în desfășurarea anchetei accidentului aviatic Apuseni, învederându-vă că îmi exprim îngrijorarea în ceea ce privește modalitatea de desfășurare a acesteia.
În totală neconcordanță cu scopul demersului meu, am fost chemată la procurorul șef al Secției Parchetelor Militare – cel care coordonează ancheta și în privința căruia ar fi urmat să vă semnalez o serie de abateri, deși mă așteptam ca solicitarea subsemnatei să prezinte interes și să primesc un răspuns de la cabinetul dumneavoastră, unde mă adresasem.
Dat fiind calitatea mea în acest dosar și obligația pe care mi-am asumat-o, prin mandatul acordat de către clienții mei, voi stărui în eforturile mele de a mă asigura că ancheta se desfășoară în perfectă legalitate. De altfel, având în vedere dreptul meu de a fi informată corect și în timp real, odată cu fiecare act desfășurat în cauză, și, constatând că se încearcă să fiu ținută la distanță de desfășurarea anchetei, vă aduc la cunoștință, pe această cale, următoarele:
– Cum bine știți, expertiza aviatică a fost dispusă încă din ianuarie 2014, de către echipa de procurori coordonată chiar de către dumneavoastră, moment la care dosarul se afla pe rolul Parchetului Curții de Apel Alba. Cu toate acestea, mijlocul de probă astfel dispus a fost eludat de către procurorii Secțiilor Militare, documentul procedural neregăsindu-se în dosarul cauzei, intenția fiind de a crea aparența că nu ar fi existat niciodată, ceea ce a condus la tergiversarea voită a cauzei. Expertiza a fost dispusă de către procurorii militari doar după cererile repetate ale subsemnatei.
– Accesul la dosar îmi este limitat, îngreunându-mi-se exercitarea drepturilor procesuale, un exemplu în acest sens fiind faptul că, deși, raportul de expertiză specialitatea metalurgie a fost depus încă din decembrie 2016, nici subsemnata și nici părțile, nu am fost încunoștințați, până în prezent, cu privire la aceasta.
– Mi s-au predat mijloace de probă cărora li s-au adus modificări tehnice în prealabil.
La data de 18 octombrie 2016, dumneavoastră informați opinia publică faptul că în dosar se efectuează o nouă expertiză aviatică. Spuneați atunci: „Este în curs o nouă expertiză care este efectuată și sperăm că într-un timp rezonabil, de fapt am indicii că în această toamnă vom avea raportul de expertiză și vom putea da o soluție corectă”, ceea ce ne conduce la concluzia că dumneavoastră aveați convingerea că expertiza dispusă la Alba, în 2014, fusese efectuată. În realitate, în dosar, abia acum se efectuează expertiza aviatică, nemaifiind nicio alta efectuată până în prezent. Expertiza aviatică se realizează în mod voit, cu vicii, pentru tergiversarea cauzei, în condiții izbitor de asemănătoare cu cele ale cazului accidentului aviatic de la Tuzla din 2010.
În plus față de aceste nereguli, v-aș fi prezentat abuzurile comise și de către magistrații implicați în dosarele conexe accidentului aviatic din Munții Apuseni”.
5 ianuarie 2017
Avocat Laura Beleca