Aarhus și Pafos sunt capitalele europene ale culturii în 2017

0

Orașul danez Aarhus și orașul Pafos, din Cipru, sunt capitale europene ale culturii în 2017

Ideea unei capitale europene a culturii a apărut în cadrul unei conversații între miniștrii culturii din Franța și Grecia în 1985. De atunci, 54 de orașe au primit acest titlu.

Acţiunea „Capitala europeană a culturii” este o iniţiativă a Uniunii Europene care urmăreşte să pună în evidenţă bogăţia şi diversitatea Europei, precum şi aspectele culturale comune ale ţărilor sale. Citiți mai multe despre capitalele culturale din acest an.

 

Aarhus este al doilea cel mai mare oras din Danemarca, cu o populație de 331.558 de locuitori. O așezare vikingă din secolul al 8-lea, Aarhus este cel mai vechi oraș din Danemarca și este locuit de o mulțime de tineri – 13% din populație sunt studenți. Printre marile atracții din Arhus se numără ARoS, Muzeul de Artă din Aarhus, orașul vechi, care este un muzeu în aer liber și Muzeul Moesgaard, care are o colecție arheologică importantă. Orașul este, de asemenea, cunoscut pentru istoria sa muzicală.

Tema din 2017 pentru orașul Aarhus este REGÂNDEȘTE. Aarhus 2017 folosește arta și cultura pentru a-și reconsidera provocările de mâine. Scopul este de a crea o dezvoltare durabilă – creștere economică, culturală și socială – și de a inspira cetățenii să trăiască, să muncească și să facă parte din regiunea europeană.

Margrete Auken (Verzi/ALE, Danemarca) ne-a vorbit despre atracțiile din acest oraș. „Am fost botezată în Catedrala din Aarhus, în februarie 1945. Apoi, petrecerea a avut loc la spitalul Marselisborg, pentru că părinții mei, care erau medici, au trăit acolo. Bineînțeles că era imposibil sa gașești un vin bun, dar zvonurile spun că, cu toate acestea, a fost o petrecere bună. Și chiar dacă familia mea s-a mutat în Copenhaga când aveam doar un an și jumătate, eu încă mă simt profund legată de acest oraș și de Catedrala Arhus. Al Doilea Război Mondial și mișcarea de rezistență au jucat un rol important în poveștile care mi s-au spuns în copilărie, așadar și în viața mea”, a menționat doamna Margrete Auken.

Pafos, oraș din Cipru, a fost capitala țării în perioadele elenistică și romană. Astăzi, orașul numără 88.266 de locuitori și are o moștenire istorică bogată, cu multe situri de patrimoniu cultural.

Tema pentru Pafos, capitală a culturii în 2017, este „Deschideți Fabrica de Aer”. Conceptul are la bază o tradiție de mii de ani, când cultura a fost promovată în aer liber și a fost recunoscut faptul că există o necesitate pentru deschiderea orizonturilor și a modului de gândire.

Proximitatea geografică a orașului de Orientul Mijlociu, precum și de continentul european, ajută Pafos să acționeze ca o legătură pentru schimbul cultural.

Eurodeputatul Takis Hadjigeorgiou (Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică), din Cipru ne-a vorbit despre strălucirea orașului. „Pafos este mai mult decât un oraș. Istoria sa se întinde pe o durată de patru mii de ani, iar Pafos a fost capitala Ciprului în timpurile elenistice și romane. Istoria sa lungă combinată cu o deschidere multiculturală a acestei destinații turistice dau orașului o strălucire aparte. Castelul Pafos, teatrele, mormintele regilor și faimoasele mozaicuri dau farmec orașului care va fi capitală a culturii. Este o onoare pentru Cipru că UNESCO a inclus siturile arheologice New Pafos și Palepafos în lista monumentelor din patrimoniul mondial”, a declarat europarlamentarul.

sursa
http://www.europarl.europa.eu/

 

 

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here