Declarația Președintelui României, Klaus Iohannis, după întâlnirea cu Prim-ministrul și Ministrul Finanțelor

0

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 11 ianuarie 2017, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă. Vă prezentăm transcrierea declarației de presă:

„Am avut o întâlnire de lucru, la care, în afară de mine, a participat Prim-ministrul, Ministrul Finanțelor și Consilierul Prezidențial pe probleme economice. A fost o discuție aplicată, o discuție în care am analizat efectul primelor măsuri luate de Guvern.

Am solicitat și primit informații despre cum se vede la nivel de Guvern construcția bugetului pentru 2017. După părerea mea, și asta am subliniat în cursul întâlnirii, este foarte important să avem pentru 2017 un buget sustenabil, un buget solid, care ține cont de câteva date foarte importante, cum ar fi, de exemplu, să ne încadrăm într-un deficit de sub 3%, să avem o alocare de 2% pentru Apărare, și așa mai departe. Avem promisiuni că aceste lucruri vor fi realizate.”

Întrebări din partea reprezentanților mass-media:

Jurnalist: V-au lămurit cei doi că toate măsurile vor fi puse în aplicare și că nu există nicio problemă din buget?

Președintele României, Klaus Iohannis: Se lucrează pe buget și bineînțeles că discuțiile au fost de natură de a vedea care sunt intențiile Guvernului. Când vom avea bugetul, vom putea ști foarte exact cum s-a lucrat. Însă, datele cu care au venit Premierul și Ministrul Finanțelor sunt date pe care le-am avut și noi. Evident că am confruntat datele dintr-o parte și din cealaltă parte. Important e să avem un buget care ține cont de toate aceste condiționalități.

Jurnalist: Ați discutat și despre problema lipsei de încasări de 10 miliarde de lei pe anul trecut?

Președintele României, Klaus Iohannis: Da, am discutat foarte pe scurt această chestiune. Din motive pe care nu le cunosc, s-a vehiculat inițial sintagma de gaură la buget, ceea ce nici nu poate fi vorba.

Este vorba de o sumă care nu s-a realizat, pur și simplu, la încasări, din motive pe care vor trebui să le explice alții, nu eu, cei care au guvernat, dar cert este că nu a plecat nimeni cu banii acasă și în această etapă e important să se lucreze foarte, foarte serios pe bugetul 2017. Eu am oferit sprijin la nivel de expert pentru această chestiune.

Jurnalist: Cum vi se pare inițiativa Parlamentului, de a ancheta Cabinetul Cioloș pentru această lipsă de fonduri, domnule Președinte?

Președintele României, Klaus Iohannis: Cred că este bine să o luăm încet cu aceste anchetări din partea Parlamentului. Cred că ar fi foarte ca cei care se pricep la aceste chestiuni să facă o analiză foarte serioasă și să nu se ducă discuția la nivel de contre politice.

Jurnalist: Dar sunt două rectificări bugetare pe plus. Nu ar trebui să se vadă exact de ce s-a ajuns la această situație, dacă a fost incompetență sau rea voință, sau ceva venit din partea unor instituții?

Președintele României, Klaus Iohannis: Eu sunt convins că cei în cauză vor lămuri aceste chestiuni.

Jurnalist: Ați fost informat de fostul Premier Dacian Cioloș despre aceste lucruri înainte să plece de la Palatul Victoria?

Președintele României, Klaus Iohannis: Președintele are foarte puține atribuții pe domeniul economiei și bineînțeles că am discutat în repetate rânduri despre aceste lucruri, fără însă să fi solicitat eu detalii legate de execuția bugetară.

Jurnalist: Ați vorbit despre deficitul bugetar, despre necesitatea încadrării în 3% din PIB. Președintele Consiliului Fiscal avertiza că măsurile aplicate de PSD, cele promise, ar duce la un deficit bugetar de 4%. Ați primit asigurări că se va încadra acest Guvern în deficit de 3%?

Președintele României, Klaus Iohannis: Nu va fi deloc ușor de construit un buget pe măsurile care au fost deja aprobate și cu încadrarea într-un deficit de 3%, doar el este obligatoriu.

Jurnalist: Și atunci? Care este soluția?

Președintele României, Klaus Iohannis: Asta este o chestiune care aparține Guvernului, care va veni cu soluții.

Jurnalist: Dar ar trebui să blocheze anumite măsuri pe care vor să le ia în perioada următoare?

Președintele României, Klaus Iohannis: Asta este problema Guvernului și a Parlamentului, să vină cu un buget care este sustenabil și se încadrează în această cerință.

Jurnalist: Spunea purtătorul dumneavoastră de cuvânt că există o îngrijorare la nivelul Administrației Prezidențiale, înainte de această discuție, cu privire la modul în care se va construi bugetul și încadrarea în ținta de deficit. Îngrijorarea aceasta persistă după întâlnirea pe care ați avut-o?

Președintele României, Klaus Iohannis: Exact din acest motiv am convocat această discuție și cred că este foarte bine că am avut această întâlnire, pentru a vedea cum se percepe și într-o parte și în alta.

Jurnalist: Fostul șef de stat Traian Băsescu a apărut într-un filmuleț spunând că are înregistrări cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, cu Florian Coldea, cu judecătorul Camelia Bogdan, în care aceștia spun că au aranjat dosare. Dumneavoastră ați luat vreo măsură legată de această problemă care știrbește credibilitatea acestor instituții?

Președintele României, Klaus Iohannis: A văzut cineva sau a auzit cineva aceste înregistrări?

Jurnalist: Vorbim de Traian Băsescu, fostul președinte, un om pe care dumneavoastră îl respectați prin prisma funcției pe care o are, l-ați invitat la recepții. Nu este oricine, este Traian Băsescu.

Președintele României, Klaus Iohannis: Foarte bine, dacă are aceste înregistrări, să le pună la dispoziția procurorilor.

Jurnalist: La momentul la care s-a dat ordonanța pentru mărirea salariilor demnitarilor spuneați că este o decizie înțeleaptă și că salariul unui demnitar îi respectă poziția asta. Am văzut zilele trecute declarațiile venite dinspre Partidul Social Democrat, salariul ar trebui să revină la 6800 lei.

Președintele României, Klaus Iohannis: Eu îmi păstrez punctul de vedere, dar evident aici intervine decizia Parlamentului.

Jurnalist: Legea privind eliminarea CASS pentru toate pensiile și a impozitului de 16% a trecut de Parlament. Ce veți face dumneavoastră? Vă gândiți să promulgați legea?

Președintele României, Klaus Iohannis: După analiza pe care a făcut-o și după discuția pe care am avut-o astăzi, am decis să promulg această lege în zilele următoare.
Vă mulțumesc!

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here