Daciana Sârbu solicită Comisiei Europene răspunsuri urgente în criza ouălor contaminate, pentru protejarea sănătății cetățenilor

0

Sistemul de alertă în UE privind siguranța alimentară nu a funcționat  în criza ouălor contaminate cu insecticid, iar autoritățile europene sunt datoare sa-l îmbunătățească urgent pentru a proteja sănătatea cetățenilor, consideră eurodeputata Daciana Sârbu, care a adresat o interpelare pe aceasta temă Comisiei Europene. Un alt risc evidențiat de această criză este reprezentat de gravele deficiente în privința informării despre utilizarea corecta a produselor biocide, dar și în privința controalelor care ar trebui să verifice dacă acestea sunt folosite corect în industria alimentară, arată deputata europeană în mesajul către forul comunitar.

Daciana Sârbu solicită Comisiei să precizeze „cum sprijină statele membre să identifice și să retragă de pe piață toate produsele ce includ ca ingredient astfel de ouă contaminate”, în condițiile în care în mai multe țări UE, printre care și România, au fost depistate ouă din aceste loturi, ce urmau să fie utilizate în procesul de preparare a unor alimente procesate.

„Au apărut recent informații despre o a doua substanță care ar fi fost utilizata incorect în mai multe ferme, și din nou se vorbește de coordonarea prea lenta între țările potențial afectate de aceste nereguli. E nevoie de un sistem de notificare mai prompta a statelor membre în caz de amenințări la adresa siguranței alimentare, e nevoie ca riscurile sa fie identificate la timp si comunicate celorlalte tari mult mai rapid. Aceasta este lecția crizei ouălor contaminate, iar instituțiile europene trebuie sa o înțeleagă măcar acum. Funcționarea corecta a acestor sisteme, zi de zi, este vitala pentru ca sănătatea oamenilor sa fie cu adevărat protejată. Este obligatorie corectarea rapida a acestor erori grave si îmbunătățirea urgenta a acestor mecanisme”, afirmă eurodeputata, care este vicepreședinta a Comisiei de Sănătate publică si Siguranța alimentară a Parlamentului European.

Criza actuala generata de contaminarea ouălor trebuie sa deschidă o discuție mai largă despre modul cum este supravegheată si controlată folosirea substanțelor biocide în industria alimentară si în agricultură, este de părere Daciana Sârbu, care atrage atenția in interpelarea sa ca „folosirea inadecvata a produselor biocide poate fi adesea rezultatul insuficientei informări a utilizatorilor cu privire la scopul si utilizarea corecta a acestora”. Un exemplu invocat de deputata europeana este cel al unor insecticide folosite in agricultura, care (potrivit apicultorilor), dacă nu sunt aplicate în condiții sau intervaluri de timp corespunzătoare, pot afecta populațiile de albine.

Comisia „poate să prevină riscuri grave la adresa sănătății oamenilor si a mediului, prin informarea si avertizarea mai clara a utilizatorilor acestor produse, precum si prin controlarea metodică a folosirii lor”, arata eurodeputata în cadrul interpelării.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here