Conferință de presă la Jandarmeria Olt – Misiuni executate şi rezultate obţinute în trimestrul III – 2017

0

Joi, 28 septembrie 2017, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt, a avut loc conferința de presă susținută de inspectorul șef, domnul colonel Drejoi Tudor Dorel, alături de șeful Biroului Pază și Protecție Instituțională și comandantul Detașamentului 1 Jandarmi Mobil, în cadrul căreia au fost prezentate misiunile executate și rezultatele obținute de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Olt, în trimestrul III 2017.

Misiunile executate şi rezultatele obţinute de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Olt în trimestrul III – 2017

Material întocmit comparativ cu activitatea desfășurată de I.J.J. Olt în trimestrul III 2016

Ordinea şi siguranţa publică

Acţiunea efectivelor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt, cu ocazia asigurării ordinii şi liniştii publice, a avut ca fundament respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale privind garantarea libertăţii de exprimare, de întrunire şi asociere, în concordanţă cu prevederile constituţionale referitoare la caracterul liber, paşnic şi civilizat al adunărilor publice, fiind organizate şi executate misiuni după cum urmează:

 • la manifestări cultural-artistice, religioase, promoţionale, comemorative – 61 misiuni, faţă de 55 misiuni;

Putem aminti: Bâlciurile organizate de Sf. Ilie, Sf. Maria şi Zilele localităţilor, Oltenii şi restu lumii, Corabia de aur.

 • la manifestări sportive – 2 misiuni, faţă de 1 misiune;
 • asigurarea măsurilor de ordine publică în zona centrelor de examen/evaluare (evaluare, bacalaureat, definitivare, etc) – 20 misiuni, faţă de 10

Acţiuni de intervenţie

În contextul situaţiei operative existente la nivelul judeţului Olt, în perioada analizată, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt, au executat, în condiţiile legii, misiuni specifice de intervenţie, după cum urmează:

 • aplanarea unor conflicte – au fost executate 5 misiuni, faţă de 4 În ziua de 07.07. a.c, în comuna Valea Mare, efective ale I.J.J. Olt au intervenit pentru aplanarea unui scandal din care a rezultat o victimă, ce a fost transportată de un echipaj SMURD la U.P.U. Slatina. Agresorul a fost identificat, numitul R.E. și a fost condus și predat Poliției Vale Mare pentru continuarea cercetărilor.
 • intervenţie la alte solicitări (în sprijinul poliţiei, la solicitarea cetăţenilor când se tulbură ordinea şi liniştea publică) – 17 misiuni, faţă de 17 misiuni. În ziua de 07.07.2017, pe strada Primăverii, din municipiul Slatina, echipajul de jandarmerie a intervenit în sprijinul Serviciului de Ambulanță Olt, într-un scandal provocat de o persoană de sex feminin aflată în stare de ebrietate. Persoana în cauză a fost transportată la U.P.U Slatina și i s-a aplicat sancțiune contravențională, conform Legii 61/1991.

În această perioadă, în judeţul Olt, nu au fost evenimente care să tulbure grav ordinea şi liniştea publică şi să impună intervenţia pentru restabilirea acesteia.

Măsurile luate şi contactele permanente cu organizatorii adunărilor publice, au creat posibilitatea dezamorsării unor situaţii tensionate şi prevenirea degenerării acestora în acţiuni turbulente.

Participarea la menţinerea ordinii publice

În baza şedinţei tactice săptămânale din cadrul Grupului de Coordonare şi Trasare Sarcini, la solicitarea I.P.J. Olt, efective din cadrul inspectoratului au participat în zona pieţelor, târgurilor, localurilor de alimentaţie publică precum şi în zone cu risc criminogen la misiuni de menţinere a ordinii şi liniştii publice în mediul urban şi rural, executând misiuni în sistem integrat, atât prin patrule mixte poliţie-jandarmi cât şi prin patrule de jandarmi, constituindu-se:

 • patrule de jandarmi în mediul urban – 939 patrule, faţă de 746 patrule;
 • patrule de jandarmi în mediul rural – 181 patrule, faţă de 163 patrule;
 • patrule mixte în mediul urban – 2282 patrule, faţă de 2705 patrule;
 • patrule mixte în mediul rural – 625 patrule, faţă de 589 patrule;

Cooperarea interinstituţională (cu Poliţia Română, Poliţia de Frontieră, S.I.P.I., I.G.S.U., Serviciile Judeţene Anticorupţie, I.G.I., S.T.S., S.R.I., S.P.P., Parchete, etc.)

Pentru realizarea unei colaborări şi cooperări eficiente cu alte structuri, au fost elaborate/actualizate planurile de cooperare/colaborare şi o serie de planuri comune de acţiune şi măsuri.

Acţiuni executate în cooperare cu alte instituţii:

 • acţiuni executate în cooperare cu poliţia (razii, filtre, controale, descinderi) în zone şi locuri cu potenţial criminogen ridicat – 11 acţiuni, faţă de 6 acţiuni;
 • acţiuni în colaborare cu executorii judecătoreşti – 3 acţiuni, faţă de 7 acţiuni;
 • acţiuni executate în cooperare cu ISU OLT – 2 acţiuni, nu s-au executat acţiuni în aceeaşi perioadă a anului 2016;
 • acţiuni executate în colaborare cu organele silvice – 53 acţiuni, faţă de 53 acţiuni;
 • acţiuni executate în cooperare cu S.T.P.F. Olt – 12 acţiuni, faţă de 3 acţiuni;
 • acţiuni executate în cooperare cu Biroul pentru Imigrări al Judeţului Olt – 3 acţiuni, faţă de 3 acţiuni;
 • acţiuni executate în colaborare cu DSV – 12 acţiuni, nu s-au executat acţiuni, în aceeaşi perioadă a anului 2016;
 • acţiuni executate în colaborare cu ITM OLT – 2 acţiuni, nu s-au executat acţiuni, în aceeaşi perioadă a anului 2016;
 • acţiuni executate în cooperare cu organele piscicole – 1 acţiune, faţă de 1 acţiune.

În baza prevederilor Planului de cooperare au fost organizate şi desfăşurate un număr de 7  exerciţii (6 exerciții tactice la obiectivele din competenţa inspectoratului și 1 exerciţiu de protecţie civilă).

Totodată, ca urmare a avertizărilor meteorologice COD PORTOCALIU ce au vizat județul Olt,  cadre ale inspectoratului au făcut parte din Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției constituit la sediu I.S.U. Olt.

Paza obiectivelor, bunurilor şi valorilor

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Olt  asigură paza unui număr de 15 obiective, după cum urmează:

 1. a) 2 obiective asigurate cu pază conform O.M.A.I. nr. S/126 din 09.08.2013 cu modificările şi completările ulterioare şi anume: Instituţia Prefectului Judeţului Olt şi Serviciul Judeţean Olt al Arhivelor Naţionale;
 2. b) 1 obiectiv asigurat cu pază conform O.I.G.J.R. nr. S/33 din 07.03.2013 privind asigurarea obiectivelor aparţinând Jandarmeriei Române cu efective de jandarmi cu modificările şi completările ulterioare şi anume Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Olt;
 3. c) 12 obiective asigurate cu pază conform HG. 1486/2005 cu completările şi modificările ulterioare şi anume: 5 instanţe judecătoreşti (Tribunalul Olt, Judecătoriile Slatina, Balş, Caracal şi Corabia) şi 5 parchete (Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, Parchetele de pe lângă Judecătoriile Slatina, Balş, Caracal şi Corabia), 1 obiectiv aparţinând Curţii de Conturi şi anume Camera de Conturi a judeţului Olt și 1 obiectiv financiar – bancar ( Trezoreria Slatina).

Se mai asigură:

 • paza transporturilor de valori aparţinând Trezoreriei Slatina şi în folosul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt;
 • paza transportului corespondenţei clasificate cu Direcţia Judeţeană de Informaţii Olt;
 • paza transporturilor cu caracter special în folosul unei societăţi comerciale şi a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt;
 • paza, supravegherea şi intervenţia la conductele magistrale de transport produse petroliere aparţinând Conpet S.A. (gazolină, ţiţei, etan) şi cea de fibră optică pe o lungime totală de 287,2 km.

Concomitent cu executarea acestor misiuni, este asigurată menţinerea ordinii interioare necesare desfăşurării în condiţii de normalitate a activităţilor la instanţele judecătoreşti în 12 săli de judecată, dispuse în 4 localităţi, respectiv 8 săli aparţinând Judecătoriilor din localităţile Slatina, Balş, Caracal şi Corabia şi 4 săli la Tribunalul Olt, aplicându-se pentru toate obiectivele din competenţă şi concepţia privind extinderea dispozitivului de pază pe perimetrul exterior, unde subofiţerii menţin şi asigură un climat de ordine şi siguranţă şi pot constata fapte antisociale în conformitate cu prevederile legale.

Pentru paza transporturilor de valori şi cu caracter special s-au folosit efective din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil, executându-se un număr de 15 transporturi cu caracter special comparativ cu 10 transporturi în trimestrul III 2016 şi 213 transporturi de valori, din care 207 judeţene şi 6 interjudeţene, comparativ cu  139 transporturi de valori, din care 133 judeţene şi 6 interjudeţene.

Prevenirea şi combaterea faptelor antisociale

În perioada analizată, pe timpul executării misiunilor, au fost constatate  135 fapte de natură penală (182 în perioada similară 2016) fiind identificaţi 146 autori (174 în perioada similară 2016), 80 de fapte au fost constatate în mediul urban (120 în perioada similară 2016) şi 55 în mediul rural (62 în perioada similară 2016).

Din totalul faptelor de natură penală constatate, 24 au fost constatate de efectivele de jandarmi pe timpul executării misiunilor specifice în sistem propriu (69 în perioada similară 2016), reprezentând 17,77 % din totalul infracţiunilor şi 111 pe timpul executării msiunilor în comun cu efectivele de poliţie (113 în perioada similară 2016), reprezentând 82,23 %.  Dintre infracțiunile constatate amintim :

– în data de 13.07.2017, în jurul orelor 04.30, numiţii D.I.şi C.M au fost depistaţi în timp ce desfăşurau activităţi de pescuit în apa Râului Olt, în dreptul localităţii Dobroteasa, cu unelte de pescuit comercial de tip setcă confecţionată din plasă monofilament, în lungime totală de 800 metri, încălcând prevederile Ordinului M.A.P.D.R. nr. 239/2009 privind interdicţia pescuitului pe timpul nopţii, potrivit căruia „se interzice pescuitul comercial pe timpul nopţii între orele 22.00-06.00, a oricăror specii de peşti şi alte vieţuitoare acvatice vii pe lacurile de acumulare de pe râul Olt”.

– în data de 19.07.2017, în jurul orelor 07.25, numita G.C., a fost depistată la domiciliul său din com. Dobrosloveni, sat Reşcuţa, jud. Olt, sustrăgând energie electrică prin folosirea unei instalaţii clandestine, racordată ilegal la reţeaua de alimentare prin intermediul unor conductori electrici, alimentând mai mulţi consumatori interiori.

– în data de 10.08.2017, în jurul orelor 09.30, numitul N.P. a fost depistat pe raza com. Bobicești, sat Leotești, oferind spre comercializare trecătorilor, peşte proaspăt din specia „caras”. Asupra persoanei în cauză s-a găsit cantitatea de 6, 8 Kg. de peşte pentru care nu deţinea documente legale.

– în data de 07.09.2017, în jurul orelor 07.30, numiţii O.C. și N.M au fost depistaţi în timp ce desfăşurau activităţi de pescuit în apa râului Olt, în lacul de acumulare Ipoteşti, în dreptul localităţii Tomeni, cu unelte de pescuit comercial de tip setcă confecţionată din plasă monofilament, în lungime totală de 1360 metri, fără a deţine autorizaţie sau licenţă de pescuit. La faţa locului, cu ocazia întocmirii actelor de constatare, pentru examinarea uneltelor de pescuit, a fost solicitată prezenţa unui inspector piscicol din cadrul A.N.P.A.

Din cele 24 infracţiuni constatate de jandarmi, 3 au fost prevăzute în codul penal, iar 21 infracţiuni au fost prevăzute în legi speciale.

În ceea ce priveşte faptele penale constatate în comun cu poliţia, 105 au fost prevăzute în codul penal, iar 6 au fost prevăzute în legi speciale.

În primele 8 luni ale anului 2017, infracţionalitatea stradală sesizată este în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (249 infracţiuni sesizate faţă de 263), menținându-se trendul descrescător din ultimii 5 ani.

Activităţile specifice desfăşurate pentru combaterea faptelor de natură contravenţională, s-au concretizat în aplicarea unui număr de 489 sancţiuni (427 în perioada similară 2016) în valoare totală de 139.350 lei (113.652 în perioada similară 2016), din care 397 sunt pentru încălcări ale Legii 61/1991 modificată – pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, reprezentând 81,85 %.

Celelalte acte normative la care au fost constatate contravenţii sunt din diferite domenii: la regimul piscicol – 74, hotărâri ale consiliilor locale – 12, la regimul silvic – 1,  la regimul efectelor consumului de tutun – 1, la regimul actelor de comerţ – 4.

Din totalul sancţiunilor contravenţionale aplicate, 85 sunt avertismente scrise (97 în perioada similară 2016), reprezentând 17,38 %, iar 404 sunt amenzi aplicate (330 în perioada similară 2016), reprezentând 82,62 %.

În perioada de referinţă au fost introduse 44 de obiecte în camera de corpuri delicte a unităţii (1 în perioada similară 2016), au fost declarate către organele fiscale 12 bunuri care au intrat în proprietatea privată a statului (3 în perioada similară 2016) şi au fost scoase 12 bunuri în vederea valorificării/distrugerii în condiţiile legii (0 în perioada similară 2016). Dintre aceste bunuri enumerăm : lansete, unelte de pescuit confecționate din plasă monofilament, barcă de tip Argeș, vâsle confecţionate din lemn,  unelte de pescuit tip prostovol.

Pe linia activităţilor preventiv-educative, în baza documentelor şi a proiectelor aflate în derulare la nivelul instituţiei, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt au desfăşurat 34 de acţiuni (33 în perioada similară 2016) pe linia protecţiei şi promovării drepturilor omului, prevenirii şi combaterii violenţei domestice, combaterii violenţei în sport, prevenirii violenţei în mediul şcolar, egalităţii de şanse, protecţiei minorilor aflaţi în dificultate, protecţia victimelor, persoanelor cu dizabilităţi, minorităţi naţionale şi integrarea minorităţii rome, toleranţă şi nediscriminare, prevenirea comportamentelor inumane sau degradante, precum şi măsurile ce trebuie luate în acest sens, cooperarea cu societatea civilă, în special cu organizaţii neguvernamentale.

În acest sens au fost desfăşurate acţiuni de informare şi prevenire antiinfracţională, în unităţi de învăţământ – 2, locuri de petrecere a timpului liber în mediul urban şi rural – 18, locuri de desfăşurare a adunărilor publice – 14, fiind distribuite 1671 materiale informative (pliante şi reviste editate de I.J.J. Olt).

În perioada analizată, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Olt a primit spre executare un număr de 65 mandate de aducere (94 în perioada similară 2016), 35 fiind executate la termenele stabilite prin prezentarea efectivă a persoanelor în faţa organelor emitente şi 30 prin înaintarea documentaţiei întocmită în cauză, conform prevederilor Codului de procedură penală.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here