Filarmonica OLTENIA Craiova a deschis stagiunea de cameră cu un program dedicat centenarului Dinu Lipatti

0
  • Marţi, 10 octombrie 2017, Filarmonica OLTENIA Craiova a deschis stagiunea de cameră 2017/2018 cu un program dedicat centenarului Dinu Lipatti.
  • Recitalul susţinut de tenorul german MARKUS SCHÄFER şi de pianistul MIHAI UNGUREANU, a avut loc la Muzeul de Artă.

Markus Schäfer a studiat muzica bisericească și arta vocală în Karlsruhe și în Düsseldorf cu prof. Armand Mc Lane. Ulterior a studiat la studioul de operă din Zurich și a fost membru al ansamblurilor de opera din Hamburg și Düsseldorf. Ca tenor liric, a dobândit o reputație impresionantă, interpretând roluri în operele lui Wolfgang Amadeus Mozart dar și în marile oratorii ale secolului al XIX-lea. A colaborat cu dirijori precum René Jacobs, Sigiswald Kuijken, Frans Bruggen, Philippe Herreweghe, Paul McCreesh, Kent Nagano și Kirill Petrenko.

Ca interpret de lieduri, Markus Schäfer s-a bucurat de un mare succes în New York (Lincoln Center), la Viena, la Festivalurile Schubert din Feldkirch și în Schwarzenberg, la Wigmore Hall din Londra sau la Heidelberg Spring Festival.

A înregistrat CD-uri, primind numeroase premii, inclusiv un Grammy pentru Pasiunea pentru Matei de Johann Sebastian Bach, sub conducerea lui Nickolaus Harnoncourt. Începând cu anul 2008, Markus Schäfer este profesor de artă vocală la Universitatea de Muzică, Teatru și Media din Hanovra.

***

Solist concertist al Filarmonicii „Oltenia”, pianistul Mihai Ungureanu apare cu regularitate în viaţa muzicală a ţării şi în străinătate, atrăgându-şi elogiile publicului şi criticii de specialitate. La 16 ani, a debutat cu „Mi bemolul” de Franz Liszt pe scena Filarmonicii craiovene; în anul 1977, a absolvit cursurile Liceului de Artă din Bănie. Ca student al Academiei de Muzică din capitală, a beneficiat de îndrumările reputaţilor muzicieni Dan Grigore şi Ioana Minei. Din anul 1981, începe să susţină o intensă activitate concertistică, colaborând cu toate orchestrele simfonice din ţară, deosebita sa prezenţă scenică fiind apreciată şi peste hotare.

În ipostazele de solist, interpret de muzică de cameră şi acompaniator, Mihai Ungureanu a concertat în centre culturale renumite din majoritatea țărilor din Europa, America de Nord și de Sud (în S. U. A., Canada, Argentina şi Brazilia a susţinut o serie de concerte cu orchestra și recitaluri de mare succes), din Rusia (ex-U. R. S. S.) şi din spaţiul asiatic (Japonia, Coreea de Sud, Republica Islamică Iran, Liban). Este laureatul mai multor competiţii naţionale şi a fost distins cu Premiul ATM (Premiul Criticii Muzicale/1986). De asemenea, participă frecvent în juriile unor importante concursuri internaţionale.

Loading...

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here