Un nou sistem electronic de control la frontierele UE poate elimina procedura ștampilării pașapoartelor

0

Parlamentul European dă startul unui nou sistem electronic de control la frontiere, pentru a fluidiza controlul la granițele zonei Schengen. De asemenea, acest sistem va înregistra datele tuturor cetățenilor non-UE, cu scopul de a detecta orice încercare de fraudă. Agustín Díaz De Mera (PPE) explică obiectivele principale ale acestei noi legi.

Agustín Díaz de Mera García Consuegra / Raportor EPP: Propunerea legislativă presupune crearea unui sistem integrat de control la frontierele Uniunii Europene. Scopul este acela de a elimina procedura ștampilării pașapoartelor. În mod clar, consecința va fi simplificarea accesului vizitatorilor din țările terțe, deoarece datele acestora vor rămâne în sistem. Iar data viitoare când vor veni, nu va mai fi nevoie să stea minute în șir la rând sau să fie supuși unor verificări speciale, deoarece datele lor vor fi deja în sistem.

Se încearcă astfel evitarea situațiilor în care oameni care au intrat legal în Uniunea Europeană și și-au finalizat sejurul permis de lege, au rămas apoi în continuare în Uniunea Europeană. Sistemul integrat de control poate detecta aceste situații și poate preveni șederile prelungite ilegale.

În esență, recunoașterea facială și amprentele digitale împreună cu datele alfanumerice, după integrarea în sistem, vor împiedica falsificarea repetată a documentelor de călătorie.

O metodă presupune ca autoritățile și serviciile de informații să aibă acces la aceste date, și, prin verificarea încrucișată cu alte informații, să poată emite alerte cu promptitudine. Va fi mai ușor să prevenim evenimente precum atacul din Piața de Crăciun de la Berlin, când teroristul a atacat, iar noi am aflat abia după aceea că utilizase 15 identități diferite. Cu ajutorul sistemului de control al intrărilor și ieșirilor, acest lucru va fi imposibil sau foarte dificil.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here