După scurgerea de informaţii din cazul Paradise Papers, membrii Parlamentului European vor solicita, cel mai probabil, crearea unui comitet special de investigație și, în cele din urmă, a unui comitet de anchetă permanent, care să pună accent pe infracţiunile din domeniul impozitării. Recomandările finale ale Comisiei de anchetă privind spălarea banilor, evitarea impozitelor și evaziunea fiscală (PANA) vor fi votate în sesiunea plenară din decembrie. Scopul acestora este de a accelera implementarea legilor împotriva spălării banilor.
De la Panama Papers la cele mai recente scurgeri legate de Paradise Papers: evaziunea fiscală nu este doar o problemă din afara Europei. După dezvăluirile Panama, Parlamentul European a decis să înființeze o comisie de anchetă pentru a evalua modul în care UE și statele membre au luptat împotriva spălării banilor și a evaziunii fiscale.
Jeppe Kofod / Co-raportor S&D: “Unele state membre ale UE sunt foarte reticente și foarte lente în schimbarea legilor pentru a putea elimina evaziunea fiscală și spălarea banilor, și aceasta este o mare problemă pentru UE și o mare problemă pentru majoritatea țărilor care doresc să aibă o altă agendă.”
Petr Jezek / Co-raportor ALDE: “Punctul crucial este buna credință a statelor membre. Și, dacă în unele țări nu există lideri care să ia taurul de coarne, cred că este nevoie de presiune din partea opiniei publice.”
Membrii Parlamentului solicită o monitorizare mai bună și o aplicare mai eficientă a normelor existente în lupta împotriva evaziunii fiscale.
Petr Jezek / Co-raportor ALDE: “Când ne uităm la toate scurgerile de informaţii, dacă apar scurgeri noi, ele oferă nume noi de companii sau persoane, dar tehnica este mai mult sau mai puțin aceeași.”
Printre recomandări: mai multă transparenţă și intensificarea schimbului de informații privind contribuabilii și proprietarii. De asemenea, deputații europeni doresc sancțiuni proporționale în caz de încălcare a legii.
Jeppe Kofod / Co-raportor S&D: “Ceea ce facem acum este să cerem conducerii Parlamentului înfiinţarea unei comisii speciale care să facă lumină în cazul Paradise Papers, să audieze martori, să cheme oamenii care sunt menționați în Paradise Papers să depună mărturie în fața Parlamentului European, să cerceteze aceste structuri, să vadă cum se poate preveni crearea unor asemenea structuri în viitor.”