Schimbările climatice reprezintă principala provocare cu care se va confrunta generația noastră, iar Uniunea Europeană are puterea de a face ceva, dar ce? Regiunea baltică este zona europeană cea mai expusă riscului de schimbări climatice, confruntându-se cu căldură, ploi torențiale și creșterea nivelului mării.
Acest videoclip explorează modul în care regiunea Gdansk din Polonia face față acestor probleme cu ajutorul UE.
Manfred Weber / EPP, Germania: “Schimbările climatice sunt probabil una dintre principalele sarcini ale generației noastre de politicieni.”
Ska Keller / Greens, Germania: “Ca Uniune Europeană, avem puterea și tehnologia de a face ceva împotriva schimbărilor climatice.”
Gerben-Jan Gerbrandy / ALDE, Olanda: “Trebuie să facem mai mult, în prezent nu facem destul.”.
Confruntându-se cu valuri de căldură, ploi torențiale și creșterea nivelului mării, regiunea baltică este regiunea europeană expusă celor mai mari riscuri în urma schimbărilor climatice. Au fost deja investite miliarde în protecția mediului, cu ajutorul UE, în efortul de a limita acest impact. Totuși, regiunea Gdansk, în Polonia, se confruntă cu provocări multiple simultan.
Anna Kukier / purtător de cuvânt – Lipusz Forestry: “Suntem în divizia forestieră Lipusz. În noaptea de 11-12 august, anul acesta, o furtună foarte puternică a distrus pădurea diviziei noastre forestiere în doar douăzeci de minute. Circa 8.000 de hectare de pădure au fost distruse iar pagubele depășesc 40%.”
Katarzyna Kaczmarek / The State Forests National Forest Holding in Gdansk spokesperson: “Este dificil de descris impactul economic; încercăm să îl estimăm acum, dar va dura 2, 3, 4 sau chiar 5 ani. Numai atunci vom ști ce s-a întâmplat cu adevărat aici și cât de costisitor va fi. În urma dezastrului, multă lume a spus că schimbările climatice sunt o realitate. Dacă nu le abordăm, dezastrele similare se vor repeta, eventual la o scară mult mai mare”.
Miriam Dalli / S&D, Malta: “Nu există scuze. Economia noastră va muri dacă ecosistemul nostru se va prăbuși”.
Catherine Bearder / ALDE, U.K.: “Cel mai puternic semnal pe care Parlamentul European l-ar putea da este că vorbește serios în ceea ce privește abordarea schimbărilor climatice și că întreprinde acțiuni reale de punere în aplicare a Acordului de la Paris”.
Jarostaw Nowakowski / Stația de Cercetare a Migrației Păsărilor, Facultatea de Biologie, Universitatea din Gdansk: “A devenit evident în ultimele decenii, că unele specii şi-au schimbat intensitatea migrației. Acum, aripile lor, mai mult decât înainte, sunt obișnuite cu sedentarismul. Schimbările climatice și a habitatului natural al păsărilor sunt un factor foarte puternic al presiunii evolutive. Aceasta înseamnă că păsările trebuie să se schimbe sau să moară. Nu există altă cale. Într-adevăr, unele specii mor, altele se adaptează. Deoarece modificările se întâmplă foarte rapid, păsările trebuie, de asemenea, să se schimbe foarte repede. Deci este momentul să începem să acționăm împreună, la nivel mondial, deoarece un singur stat nu poate opri procesul”.
Karmenu Vella / Comisar European pentru Mediu: “Continuăm să pierdem biodiversitatea și acest lucru are implicații foarte grave. Implicații privind capacitatea noastră de a asigura securitatea alimentară, calitatea vieții noastre și dezvoltarea socio-economică durabilă, și are implicații serioase în privința atenuării schimbărilor climatice și adaptării la acestea și în privința îndeplinirii angajamentului nostru internațional”.
Ewa Jakusik / Managementul Apelor – Institutul Național de Cercetare, Departamentul Maritim din Gdynia: “În ultimii 30 de ani în Gdansk am văzut vânturi puternice, rafale de vânt periculoase, descărcări electrice puternice, creșterea numărului de zile cu precipitații moderate și puternice, potențiale inundații urbane, furtuni bruște și alunecări de teren”.
Ryszard Gajewski / Președintele consiliului de administrație al Companiei Gdanskie Wody: “Capacitatea de stocare a lacurilor de acumulare din Gdansk a crescut de 5 ori în ultimii zece de ani. Scopul acestei creșteri a fost de a asigura controlul inundațiilor în oraș. Fenomenele meteo extreme, ploile abundente din ultimii ani arată că extinderea sistemului de lacuri de acumulare a fost direcția corectă de dezvoltare, direcție ce este urmărită cu consecvență. În anii următori sistemul va fi dezvoltat în continuare, implicând fonduri UE”.
Simona Bonafe / S&D, Italia: “Aici, la Parlamentul European, prin aprobarea acestui regulament pentru reducerea emisiilor de CO2 în transporturi, în construcţii, în agricultură și în gestionarea deșeurilor, vrem să trimitem un mesaj clar. Viitorul nostru și cel al următoarelor generații vor implica o societate și o economie mai durabile”.