Liderii din UE și Turcia se întâlnesc în Bulgaria

0

Summitul UE – Turcia se desfășoară astăzi, 26 martie 2018, la palatul Euxinograd din Varna, Bulgaria.

La reuniune participă Donald Tusk, președintele Consiliului European, Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, Boiko Borisov, prim-ministrul Bulgariei, și Recep Tayyip Erdoğan, președintele Turciei.

Acest dineu de lucru este o ocazie de a analiza aspecte de interes comun și evoluțiile recente din Turcia, inclusiv în ceea ce privește statul de drept și libertățile fundamentale.

Liderii discută și despre felul în care relația UE-Turcia ar putea progresa, pe baza respectului reciproc și a intereselor comune.

Suntem gata să cooperăm cu Turcia, iar la Consiliul European din martie vom vedea dacă sunt îndeplinite condițiile pentru a organiza cu Turcia reuniunea liderilor de la Varna din 26 martie”, a spus președintele Tusk în februarie în urma summitului UE informal.

Reuniunea bazează pe reuniunea anterioară a liderilor din 25 mai 2017 și pe discuțiile care au avut loc de atunci. Între UE și Turcia au avut loc dialoguri la nivel înalt în domeniile transporturilor, cooperării economice, combaterii terorismului și politicii externe.

La reuniunea Consiliului European din 19 octombrie 2017, liderii UE au organizat o dezbatere privind relațiile cu Turcia. Deși aceștia și-au subliniat angajamentul deplin față de cooperarea cu Turcia în materie de migrație, ei au însărcinat Comisia să reflecteze asupra eventualei reduceri și reorientări a fondurilor de preaderare în contextul situației din această țară.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here