Râmnicu Vâlcea: Activitatea Teatrului Anton Pann în stagiunea 2017-2018

0
CJ Vâlcea: Planuri, la început de an, pentru Teatrul Anton Pann

Înainte de a trece în revistă principalele activități ale Teatrului Anton Pann, trebuie să vă spunem că o stagiune înseamnă emoție, multă trudă, sute de repetiții. Până la întâlnirea cu Măria- Sa- Publicul, în spatele unei stagiuni stau întâlnirile cu regizorii, scenografii, oamenii de teatru, actorii. Sunt zile întregi de căutări artistice.

Managerul teatrului gândește din timp întreaga stagiune în funcție de bugetul alocat.  Teatrul, în comparație cu alte instituții artistice, reprezintă o adevărată industrie. Pentru ca noi să vedem produsul finit, în spatele unei producții sunt implicate toate compartimentele care-și dau concursul în realizarea decorurilor, costumelor, luminilor, ambianței sonore, a proiecțiilor video, etc.

Șase premiere au fost scoase la rampă în această stagiune, dintre care una la nivel național și trei spectacole pentru copii. “Constelaţii” de Nick Payne, regia și scenografia Botoș Balint; „Visele lui Hamlet” un spectacol monodramă cu și de Florin Beciu după textul scris de Nina Mazur și „Fata din mașinărie„ de Stef Smith, regia Boda Norbert, premieră națională. Spectacole pentru copii:  “Rățușca cea urâtă” după Andersen: scenariul si regia – Valentin Ligi, „Ursul păcălit de vulpe” – după Ion Creangă, scenariul si regia – Valentin Ligi și „Magazinul fermecat” – după “Magazinul cu Jucării” al lui Al. T. Popescu. În avanpremieră, la închiderea stagiunii și în aplauzele spectatorilor, reprezentația spectacolului „Un dușman al poporului” de Henrik Ibsen în regia lui Adrian Roman s-a bucurat de un binemeritat succes.

Stagiunea 2017-2018 a fost marcată și de participarea mai multor producţii ale Teatrului Anton Pann la importante festivaluri naționale și internaționale. Aducem în atenția publicului următoarele festivaluri:

  • Festivalul Internațional de Teatru de la Turda și la Festivalul AmFiTeatru 10 de la Botoșani unde a fost prezentat spectacol realizat de Adrian Roman și Tavi Costin „Toate lucrurile minunate”;
  • Festivalul Particles #3 de la  Arad -“Constelații” de Nick Payne regia Botoș Balint;
  • Festivalul Internațional de Teatru de Monodramă BGMOT 2018, Gabrovo, Bulgaria – “Visele lui Hamlet” de Nina Mazur. La acest festival spectacolul realizat și interpretat de Florin Beciu, a obținut Premiul pentru regie și scenografie.

Și spectacolele pentru copii din această stagiune au fost invitate în cadrul unor festivaluri, ele făcând o impresie foarte bună, diplomele și aplauzele publicului confirmând acest aspect. Acesta sunt:

  • Festivalul de Teatru pentru Copii Așchiuță de la Pitești -“Ursul păcălit de vulpe”;
  • „Festivalul de Teatru pentru copii ”festKids” Caracal – Magazinul fermecat” „Curcubeul Poveștilor”;
  • Festivalul Național de Comedie de la Caracal – „Rătușca cea urată”;
  • Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii și Tineret Cărăbuș de la Brăila – Căsuța Prietenilor și „Rătușca cea urată”

De asemenea, în această stagiune au fost reluate câteva dintre spectacolele de succes: „Nerium Park”, piesă scrisă de dramaturgul spaniol Josep Maria Miró, regia Tudor Lucanu; “YEN” de Anna Jordan, regia Adrian Roman; „Toate lucrurile minunate” de Duncan Mcmillan, spectacol realizat de Adrian Roman și Tavi Costin; “TNT” un spectacol de improvizaţie exploziv realizat de Mihaela Sîrbu și „Vermine Radiante” de Philip Ridley, regia Botoș Balint.

Una dintre importantele acțiuni ale teatrului care a marcat  anul 2017  și stagiunea 2017-2018 rămâne fără îndoială prezența dramaturgului spaniol Josep Maria Miró la  Teatrul Anton Pann. La reprezentația piesei sale „Nerium Park”, eveniment care a avut loc în zilele de 21 și 22 octombrie, spectacol pus în premieră națională de Teatrul Anton Pann, alături de el au mai fost prezenți: Luminița Voina Răuț, traducătoarea textului  și regizorul spectacolului, Tudor Lucanu. Întâlnirea cu cei trei rămâne semnificativă, un moment istoric în istoria teatrului prin faptul că mai rar se întâlnesc la o reprezentație atât dramaturgul, traducătorul cât și regizorul.  Presa din Vâlcea a consemnat prezența sa, acordând importanță evenimentului în paginile ziarelor, în mai multe emisiuni tv, știri.

Semnificative rămân și celelalte acțiuni ale teatrului semnate în parteneriat cu alte instituții sau acțiuni pe care le-a găzduit Teatrul Anton Pann. Trecem in revistă: spectacolul “FAMILII” de Eugen Jebeleanu, prezentat de Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu și Concertul Maria Răducanu & Maxim Belciug, amândouă cu intrare liberă.

Și în sfârșit, după bucuria primului proiect câștigat la nivel naţional de  către Teatrul Anton Pann în anul CENTENARULUI, vestea care a venit în luna august că un al doilea proiect de anvergură a primit finanțare din partea Ministerul Culturii și Identității Naționale i-a făcut să spere la mai bine și la faptul că munca lor este apreciată așa cum se cuvine.

Primul proiect, o coproducție a patru teatre din regiunile istorice ale României, este în așa fel gândit încât să ofere continuitate și în anul 2019 prin includerea în Portofoliu cultural asociat Președenției României, a Consiliului Uniunii Europene precum și unor turnee internaționale organizate prin Institutul Cultural Român.

Cel de al doilea proiect intitulat “1918/2018 CENTENARUL VĂZUT DE GENERAȚIA Y” va investiga prin mijloace specific teatrului documentar, raportarea și perspectiva tinerilor din această generație asupra Marii Uniri, asupra istoriei României în general, asupra unor noțiuni precum cele de patrie, patriotism, român, istorie națională.

Conducerea Teatrului Anton Pan, actorii și toți cei care lucrează acolo vă mulţumesc pentru tot. Mulțumesc pentru cuvintele frumoase care s-au spus, pentru relația extraordinară cu presă din Vâlcea și nu numai, pentru aprecierile din revistele de specialitate, pentru prezenţa la spectacolele care au avut loc. Mai mulțumește părinților și îndrumătorilor, celor care în stagiunea 2017-2018 au îndreptat pașii copiilor către sala de teatru. Fie ca stagiunea 2018- 2019 să fie mai bogată și noi să ne întâlnim sănătoși în toamnă cu aceeași pasiune pentru teatru, pentru frumos!

Daniela Ștefănescu

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here