Chiar acele calităţi necesare pentru a înfiinţa o afacere nouă, sunt calităţile care vor afecta negativ bunul mers al acelei afaceri, uneori chiar fatal”
Modul de gândire diferit a fost demonstrat printr-un studiu efectuat de profesorul Maurizio Zollo la MIT, studiul a analizat creierul managerilor şi antreprenorilor în timp ce efectuau două activităţi.
Una prin care se urmărea optimizarea unei activităţi şi cea de a doua care urmărea găsirea de modalităţi noi pentru realizarea unor obictive mari. În cazul celei de a doua a fost clar ca un antreprenor foloseşte ambele părţi, stânga şi dreapta, ale creierului în timp ce un manager foloseste strict partea responsabilă cu logica, anume stânga. Nu înseamnă ca antreprenorii sunt mai inteligenţi, ci doar ca în cazul unor activităţi explorative ei folosesc mai complet creierul. De asemenea asta explică şi înclinaţia mai mare spre risc a antreprenorilor.
Sunt şi alte domenii în care diferenţele sunt vizibile:
- Comportament general. Antreprenorul işi doreşte să controleze propria viaţă pe cand un manager vine să ajute cand antreprenorul nu le mai poate face el pe toate.
- Motivaţia. În cazul antreprenorului motivaţia vine din dorinţa de a crea ceva din nimic pe cand în cazul managerului acesta işi ia motivaţia din planificare strategic pe termen lung ce va duce la creştere controlată.
- Luarea de decizii. Antreprenorul se va baza pe instinct, pe intuiţie, în timp ce managerul se bazează pe informaţii detaliate pe care le va aduna şi apoi analiza înainte de a lua o decizie.
- Atitudinea faţă de bani. Pentru un antreprenor banii sunt un rezultat secundar pe drumul lor către success şi nu ţinta principală. În cazul managerului singura viziune este cea financiară, analiza la rece a rezultatelor companiei.
- Structura organizaţională. Antreprenorul vrea o organizare flexibilă, adaptabilă din mers la schimbările solicitate de mişcările din piaţă şi de dorinţa de creştere. Un manager va dori o organizare strictă unde fiecare department ştie exact ce are de făcut şi respectă procedurile.
Fiecare dintre cei doi are un rol important în jungla de afaceri. Fără antreprenori nu am avea inovaţie, creativitate şi domenii noi de business, însă fără manageri probabil ca multe din acele idei şi domenii noi de dezvoltare ar rămâne doar dorinţe. Cu siguranşă fiecare dintre diferenţele identificate, analizând antreprenori şi manageri, o dată întelese vor ajuta la mai buna dezvoltare şi administrare a afacerilor existente şi nu este imposibil ca cei doi să supravieţuiască în cadrul aceleiaşi afaceri, ba mai mult, ar fi chiar indicat.
Există doau cazuri celebre de oameni care au schimbat percepţia asupra modului de a face afaceri în ultimele decenii. Richard Branson este antreprenor, dornic de nou si cu abordari diferite. El gândeşte ca “un antreprenor nu e un manager, un antreprenor este cel care crează noi idei, porneşte şi construieşte idei şi apoi le lasă în grija managerilor care administrează afacerea.” În cel de-al doilea caz, cel al ui Steve Jobs, vorbim despre un manager care doreste sa controleze fiecare aspect pe care îl considera important. Se implica efectiv în design, creaţie şi uneori chiar răspundea la telefoane în call center pe când era CEO Manager.
Aceasta este încă o dovadă că succesul poate fi obţinut urmând ambele căi, însă e important să ştim ce tip de om de afaceri suntem, antreprenor care creează ceva nou pornind de la o idee în care crede sau manager-ul care ia o idee şi lucrează la ea până este perfectă, urmaărind atent fiecare detaliu al ei.
Asociaţia “Centrul de Consultanţă şi Management al Proiectelor” EUROPROJECT (CCMP EUROPROJECT), în parteneriat cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (MMACA) şi Blocul Naţional Sindical (BNS), implementează în perioada 4 ianuarie 2018 – 3 ianuarie 2021 proiectul Antreprenor 2020, cod Mysmis 105025.
Proiectul Antreprenor 2020 este finanţat în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020, apelul România Start Up Plus şi are drept obiectiv încurajarea antreprenoriatului şi a ocupării pe cont propriu prin susţinerea înfiinţării de întreprinderi cu profil nonagricol în zona urbană din regiunea Sud Vest a României.
Fii antreprenor! Alătură-te și tu echipei ANTREPRENOR 2020