Romulus Bulacu: Întrebare adresată ministrului Agriculturii, Petre Daea, pe tema măsurilor pentru prevenirea răspândirii scrapiei

0

Primul focar de pestă a micilor rumegătoare din Uniunea Europeană a apărut în Bulgaria, în data de 29 iunie a acestui an. Pesta micilor rumegătoare sau scrapia este o boală virală extrem de gravă, care nu afectează omul, dar decimează efectivele de caprine şi ovine acolo unde virusul se instalează. Pentru sectorul ovin, pătrunderea şi răspândirea în ţara noastră a acestui tip de boală va duce la un nou dezastru.

Săptămâna trecută au apărut şi primele cazuri, în judeţul Sibiu. Astfel, boala oii nebune a dus la sacrificare a peste 600 de ovine.

Autoritățile sanitar veterinare nu comunică nimic despre această boală periculoasă care deja bântuie fermele de ovine din țara noastră. Scrapia înseamnă pentru ovine ce înseamnă pesta africană pentru porci. Nu există tratament, nici vaccin, iar turma unde s-a depistat scrapia trebuie sacrificată.

Sunt cazuri în care crescătorii de ovine își duc singuri boala în ferme. Unii dintre ei cumpără berbeci contaminați cu scrapie sau cu slabă rezistență la această boală și odată duși în ferme, berbecii împrăștie boala. Crescătorii de ovine care au pichetat pe 10 octombrie 2018 Ministerul Agriculturii au cerut cu insistență să nu se mai vândă nicio ovină fără buletin de analize. Mai ales berbeci. Anul ăsta s-au vândut cu miile și niciunul nu avea vreun test făcut pentru scrapie.

Cazurile de scrapie din Sibiu, confirmarea pestei porcine în Dolj şi Argeş, vulnerabilizează maxim zootehnia şi fermele vâlcene.  Pe cale de consecinţă, domnule ministru, vă rog să-mi comunicaţi ce măsuri aţi luat pentru a preveni răspândirea noului virus?

Senator
Romulus Bulacu

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here