Ambasada României va transmite la Alba Iulia proclamaţiile și mesajele prilejuite de Centenarul Marii Uniri emise de către guvernatorii statelor americane

0

Ambasada României va transmite Muzeului Naţional al Unirii de la Alba Iulia toate proclamaţiile și mesajele oficiale de onorare a Centenarului Marii Uniri emise de către guvernatorii statelor americane în urma unui proiect iniţiat de misiunea diplomatică a României la Washington

Ambasada României în Statele Unite ale Americii a iniţiat, la începutul acestui an, un amplu proiect de celebrare a Centenarului Marii Uniri de la 1918, care a vizat emiterea de către guvernatorii statelor americane a unor Proclamaţii de recunoaştere şi onorare a unităţii naţionale a românilor în contextul împlinirii a 100 de ani de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.

Ambasadorul României, George Cristian Maior, a transmis, în prima parte a anului, o scrisoare oficială guvernatorilor statelor americane prin care i-a informat cu privire la semnificaţia istorică a Centenarului unităţii naţionale pentru naţiunea română. În mesajul său, ambasadorul român a descris sacrificiile enorme ale cetăţenilor români pentru realizarea Marii Uniri, mobilizarea excepţională a comunităţilor de români americani din urmă cu 100 de ani pentru susţinerea unirii, precum şi contribuţia unică a preşedintelui american Woodrow Wilson care, prin “Cele 14 Puncte”, a inspirat drumul spre libertate şi unitate al românilor. În acest context, ambasadorul României a adresat un apel către guvernatorii statelor americane de a emite Proclamaţii oficiale pentru celebrarea Centenarului unităţii naţionale a românilor, ca semn al prieteniei dintre România şi Statele Unite ale Americii.

Urmare a iniţiativei Ambasadei României, guvernatorii statelor americane au emis Proclamaţii sau mesaje oficiale prin care este recunoscut şi onorat actul Marii Uniri din urmă cu 100 de ani. Acestea pot fi consultate pe pagina de internet https://celebrating-romanias-centennial.home.blog/.

Proclamaţiile au fost prezentate în premieră publicului în cadrul recepţiei oficiale de Ziua Naţională a României, organizată în mod special pentru celebrarea Centenarului. Ambasada României va transmite Muzeului Naţional al Unirii de la Alba Iulia toate exemplarele originale ale proclamaţiilor oficiale de onorare a Centenarului Marii Uniri, emise de către guvernatorii statelor americane, pentru a fi expuse în cadrul unei expoziţii permanente.

În discursul rostit cu ocazia celebrării Centenarului, ambasadorul României George Cristian Maior a apreciat că emiterea Proclamaţiilor oficiale de către guvernatorii statelor americane „reprezintă poate cel mai puternic semn al prieteniei dintre români şi americani, demonstrând percepţia favorabilă a României nu numai la nivelul administraţiei federale, ci în toate colţurile Americii, la nivelul fiecărei comunităţi. Am primit aceste proclamaţii și mesaje cu o profundă recunoştinţă, pentru că ele reprezintă un simbol al respectului pe care întreaga naţiune americană o arată românilor şi sacrificiilor care au făcut posibilă Marea Unire din urmă cu 100 de ani.”

Ambasadorul român a mai arătat ca „aşa cum, în urmă cu 100 de ani, crearea României moderne a avut un punct important de sprijin în relaţia de prietenie cu Statele Unite, parteneriatul pe care îl împărtăşim astăzi este marcat de aceeaşi apropiere dintre cele doua naţiuni, iar Proclamaţiile memorializează acest lucru în cel mai impresionant mod, inclusiv pentru generaţiile viitoare.”

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here