Parlamentul European dorește să reducă expunerea lucrătorilor la substanțe periculoase

0

Parlamentul European a adăugat opt substanțe la lista agenților carcinogeni și mutageni prezenți la locurile de muncă, pentru care sunt stabilite valori-limită. Deputații europeni sunt deosebit de îngrijorați cu privire la motorină. Aceștia doresc să asigure o protecție mai bună a lucrătorilor europeni.

Circa 12 milioane de europeni sunt expuși la noxele motoarelor diesel la locul de muncă. Fie că sunt șoferi de autobuz, șoferi de camion sau chiar muncitori constructori. Organizația Mondială a Sănătății afirmă că emisiile motoarelor diesel pot cauza cancer la om.

Parlamentul European dorește să reducă expunerea lucrătorilor la substanțe periculoase, stabilind limite superioare de expunere. Pe lângă noxele produse de motoarele diesel, deputații europeni au mai adăugat alți șapte compuși chimici la lista agenților carcinogeni și mutageni cunoscuți, indiferent dacă expunerea survine prin inhalare sau manipulare, ca în cazul uleiurilor minerale uzate.

Claude Rolin / Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat) – Belgia: “Știința a progresat: acum știm că unele produse sunt periculoase, ceea ce nu știam înainte. Inițial, nu știam că azbestul este carcinogen și letal. Cel mai important lucru pentru mine este ca riscurile să fie reevaluate constant, pentru că nu putem evalua în bani sănătatea lucrătorilor noștri“.

Noile norme vor asigura o protecție mai bună pentru milioanele de lucrători din UE. O a treia revizuire este deja în curs de desfășurare. În Europa, cancerul rămâne principala boală profesională cauzatoare de deces. Între 7 și 12 persoane mor în fiecare oră în UE de cancer dobândit la locul de muncă.

sursa: Multimedia Centre - Parlamentul European

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here