Drumul către Cehia nu a fost niciodată mai uşor de parcurs

0
Profesoara Tereza Kortusova
  • Reîncep cursurile de cehă la Centrul Ceh
  • 2019 vine cu o nouă formulă – simplu sau intensiv
  • Puteţi alege o introducere rapidă sau un studiu aprofundat al limbii cehe 

Centrul Ceh a dat startul înscrierilor la cursurile de limba cehă. Începând cu anul acesta, cei ce vor să aibă parte de o nouă aventură într-ale limbilor străine au şansa de a studia în funcţie de nevoile acestora, cursurile fiind disponibile pentru începători şi intermediari, în format simplu (10 sesiuni) sau intensiv (30 de sesiuni).

Cehia este o destinaţie din ce în ce mai atractivă pentru cei care vor să studieze sau să lucreze în afara României. 10% dintre angajaţii din Cehia sunt străini, iar majoritatea câştigă mai mult decât cehii. De exemplu, slovacii şi românii au salarii, în medie, de 37,000 CZK (peste 6,000 RON), sumă care depăşeşte salariul mediu. 16% dintre românii din Cehia sunt plecaţi la studii, iar majoritatea celor care lucrează în Republica Cehă se regăsesc în domeniul industriei, dar şi în domenii ca sănătate, telecomunicaţii şi IT.

Rata șomajului a scăzut la 3% în Cehia, astfel încât angajatorii practic se bat pe aplicanți. Un motiv bun să învățați limba cehă? De exemplu, în domeniul transporturilor, pentru cei cărora le place să conducă sau sunt interesați să lucreze în această arie, ceha poate fi o necesitate (pentru interacțiunea cu pasagerii), iar avantajul este că cele mai multe companii  oferă training specializat și nu trebuie să ai experiență sau permis de conducere C sau D pentru a putea aplica.

Domeniul săntătății duce lipsă de forță de muncă în Cehia, ceea ce înseamnă că persoanele specializate ca medici, dentiști și, în special, asistenți sau îngrijitori, sunt la mare căutare – inclusiv străinii. Pentru că aceste tipuri de muncă presupun interacțiunea cu pacienții, cunoașterea limbii cehe este un avantaj evident. Pe de altă parte, asistenții calificați din spitale au parte de un loc de muncă stabil, în timp ce îngrijitorii personali au avantajul unui program flexibil.

Aşadar, un prim pas în acomodarea cu Cehia înainte de a ajunge acolo – fie că este vorba de o mutare îndelungată, fie de pasiunea pentru limba şi cultura cehă – este frecventarea cursurilor de la Centrul Ceh. De ce? Acestea vă oferă un pachet de cunoştinţe care vă poate face mult mai uşoară urmarea visului ales, iar continuarea lor susţinută vă asigură necesarul pentru a vă dezvolta în acest sens.

Cursurile încep pe 25 februarie 2019 (pentru începători) şi 7 martie (pentru intermediari), iar înscrierile se pot face trimiţând un email la ccbucharest@czech.cz până pe data de 21 februarie. Mai multe detalii despre cursuri găsiţi pe site-ul Centrului Ceh.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here