Mehedinți: Simulare de explozie urmată de incendiu în comuna Şimian

0

Vineri, 5 aprilie 2019, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al judeţului Mehedinţi a testat viabilitatea Planului de Urgenţă Externă la SC Fontegas Roccadaspide Italia SRL din localitatea Şimian, printr-un exercițiu de intervenţie în cazul producerii unei explozii urmate de incendiu, cu efecte negative în afara amplasamentului.

Conform scenariului, din cauza unei defecţiuni la rezervoarele cu GPL, au avut loc scurgeri de gaz, care, intrând în contact cu o scânteie, au produs o explozie, urmată de incendiu, afectând o conductă de transport GPL.

După producerea evenimentului negativ, personalul specializat de pe locul de muncă a intervenit pentru punerea în aplicare a măsurilor de înştiinţare, alarmare, protecţie şi intervenţie. Având în vedere că exista riscul de propagare a incendiului în afara amplasamentului, iar forţele proprii de intervenţie nu au făcut faţă, s-a solicitat sprijinul ISU Mehedinţi, care a intervenit cu trei autospeciale cu apă şi spumă, o autospecială de primă intervenţie şi comandă, o autospecială de cercetare chimică şi o ambulanţă SMURD, alături de echipaje ale IJJ Mehedinţi, IPJ Mehedinți şi SAJ, dar şi de reprezentanţi ai Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Şimian, Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Şimian, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Direcţiei de Sănătate Publică şi Direcţiei  Sanitar-Veterinare.

Scopul acestui exerciţiu a fost de testare a procedurilor de activare a structurilor de intervenţie, a capacităţii operative a componentelor instituţionale şi a elementelor vulnerabile localizate în zonele de risc, dar şi de testare a coordonării între structurile care asigură intervenţia.

Totodată, exerciţiul desfăşurat a avut rolul de a reduce riscul de afectare a populației, mediului și proprietăților din jur prin antrenarea tuturor instituţiilor implicate în gestionarea unor astfel de evenimente.

În cazul producerii unui accident cu efecte în afara amplasamentului, cetăţenii trebuie să conştientizeze pericolul şi să urmeze indicaţiile transmise de către echipele de intervenţie. Totodată, aceştia trebuie să cunoască măsurile de auto-protecţie şi conduita ce trebuie adoptată în cazul unui eveniment accidental.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here