Celebrul concert de Haciaturian şi „Cântecul destinului” pentru cor şi orchestră de Brahms, la Filarmonica „Oltenia” Craiova

0

Miercuri, 24 aprilie 2019, ora 19.00, Filarmonica „Oltenia” Craiova vă oferă celebrul concert de Haciaturian, interpretat de violonista Simina Croitoru şi „Cântecul destinului” pentru cor şi orchestră de Brahms, sub bagheta italianului Gian Luigi Zampieri. Următorul concert al stagiunii „Muzica inspiră!” este programat pe 10 mai, după sărbătorile pascale.

Dirijor: GIAN LUIGI ZAMPIERI / ITALIA

Solistă: SIMINA CROITORU / vioară

Maestru de cor: PAVEL ȘOPOV

În program:

  • Aram Haciaturian: Concertul pentru vioară și orchestră
  • Johannes Brahms: „Nänie”, cantată pentru cor și orchestră, op. 82
  • „Schicksalslied” („Cântecul destinului”) pentru cor și orchestră, op. 54
  • „Gesang der Parzen” pentru cor și orchestră, op. 89 

Gian Luigi Zampieri, născut în 1965 la Roma, este reprezentant al şcolii italiene de dirijat, fiind unul dintre ultimii discipoli ai maestrului Franco Ferrara. A urmat studiile la Accademia di Santa Cecilia şi apoi la Accademia Chigiana, obţinând în 1988 Diploma de Onoare. În calitate de organist şi dirijor, s-a perfecţionat cu muzicieni de prestigiu precum Francesco De Masi, Carlo Maria Giulini, Ghenadi Rojdestvenski şi Leonard Bernstein.

La vârsta de 15 de ani, a devenit organist la Basilica di Santa Maria in Trastevere din Roma, unde a activat timp de 20 de ani. În 1997, a câştigat Concursul Internațional ”A. Pedrotti”, fiind primul dirijor italian laureat al acestui concurs. Lansat din anii studenţiei în cariera dirijorală, Gian Luigi Zampieri a condus prestigioase orchestre din România  precum şi din străinătate. A colaborat cu numeroşi solişti renumiţi, printre care Alexandru Tomescu, Răzvan Suma, Florin Ionescu-Galaţi, Filip Papa, Vlad Dimulescu, Oxana Corjos, Adrian Petrescu, Stan Zanfirescu, Mariana Sîrbu, Arnaldo De Felice, Peter Soave, Francesco Manara, Francesco Pepicelli, Enrico Dindo, Ricardo Gallen, Nello Salza, Peter Sadlo, Shirley Verrett. De mai mulţi de ani, se ocupă de repunerea în valoare a repertoriului simfonic italian al secolului XX (Fano, Respighi, Pizzetti, Malipiero, Rota, Ghedini, Ferrara). De la mijlocul anilor 80, s-a dedicat prezentării operei lui Astor Piazzolla şi este considerat de critică drept unul dintre experţii de seamă pe scenele internaționale: a realizat transcripții și orchestrații interpretate în toată lumea (Vladimir Spivakov, Lalo Schifrin, Jorge Calandrelli, Ettore Stratta etc.). În prezent, este dirijor invitat al Filarmonicii din São Carlos (Brazilia) și dirijor invitat permanent al Filarmonicii „Oltenia” din Craiova.

Simina-Ioana Croitoru este doctorand al Universității Naționale de Muzică București, (conducător de doctorat, violonistul și prof. univ. dr.  Gabriel Croitoru). Încă de la vârsta de șapte ani a fost laureată a unor concursuri naționale și internaționale de vioară.

Printre cele mai importante premii obținute se numără Premiile I la Olimpiadele naționale (edițiile din perioada 2000-2009) și la Concursurile “Remember Enescu”, “Paul Constantinescu”, “Sigismund Toduță”, “Garabet Avachian”, “Mihail Jora”, “Cornelia Bronzetti”, “Ion Voicu”, Trofeul “Lira de Aur”, Trofeul “W. A. Mozart”, Premiul I absolut – “Citta di Stresa” Italia, Premiul I – “Jeunesses Musicales” București, Premiul I – Rovere d’Oro” San Bartolomeo, Premiul IV – Schontal Violin Competition ș.a.  A susținut recitaluri în săli importante, precum Ateneul Român, Sala Palatului, Sala Dalles, Sala Radio ș.a. A evoluat în compania majorității orchestrelor filarmonice din România, de asemenea, a susținut concerte alături de orchestre simfonice din alte țări. Simina Croitoru a realizat înregistrări pentru radio și televiziunile din România sau din Italia și a efectuat turnee de recitaluri și concerte în Europa. În repertoriul său se regăsesc cele mai semnificative și dificile concerte dedicate viorii, din creația lui Bach, Beethoven, Mendelssohn-Bartholdy, Brahms, Bruch, Ceaikovski, Dvořák, Haydn, Lalo, Mozart, Paganini, Prokofiev, Sibelius, Piazzolla, Stravinski, Vivaldi, Wieniawski.

Pavel Şopov a absolvit succesiv Liceul de Muzică „George Enescu“ din Bucureşti (1973) şi Conservatorul „Ciprian Porumbescu“ din capitală (1978), secţia pedagogie muzicală (specializarea muzică vocală şi instrumentală). A urmat cursul de dirijat coral la clasele profesorilor Silvia Secrieriu şi Iovan Miclea. După absolvire, a înfiinţat un cor al cadrelor didactice din oraşul Drăgăneşti-Olt, obţinând o menţiune la etapa judeţeană a Festivalului “Cântarea României” (1979). Din luna septembrie a aceluiaşi an a condus corul bărbătesc al I.T.M.A. Craiova, până în anul 1984, participând în această perioadă la diferite spectacole şi concursuri pe scenele craiovene: Filarmonica “Oltenia”, Clubul I.T.M.A., Casa Ştiinţei şi Tehnicii, Liceul de Artă, Clubul Electroputere. În perioada 1984 – 1989, pregăteşte ca dirijor secund, alături de maestrul Alexandru Racu, Corul Sindicatului Învăţământ. În anul 1987, a preluat conducerea corului Liceului de Artă din Craiova efectuând turnee atât în ţară, cât şi în străinătate, participând la numeroase manifestări culturale. A fost, în perioade distincte, dirijor al corului Filarmonicii “Oltenia” şi maestru de cor la Teatrul Liric “Elena Teodorini”. De-a lungul anilor, a desfăşurat şi o intensă activitate didactică, fiind profesor titular (o perioadă şi director) al Liceului de Artă “Marin Sorescu”, iar, în ultimii ani, lector universitar doctor la Departamentul de Arte al Facultăţii de Litere – Universitatea din Craiova; actualmente, în paralel, îndeplinește calitatea de maestru de cor al Filarmonicii oltene.

 

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here