Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale marcată de ISU Mehedinţi

0

13 octombrie – Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, a fost marcată de pompierii mehedințeni, care au fost prezenți în mijlocul cetățenilor, în zona de promenadă Crişan din municipiul Drobeta Turnu Severin, unde au desfășurat activități de informare preventivă.

Prin organizarea acestei acțiuni, pompierii au urmărit creșterea nivelului de siguranță în rândul cetățenilor, în ceea ce privește conștientizarea riscurilor generatoare de dezastre naturale existente la nivelul judeţului Mehedinţi, dar și a cunoașterii de către aceștia a unor reguli și măsuri ce trebuie respectate înainte, pe timpul sau după producerea unor situații de urgență generate de manifestarea lor.

Având în vedere dispunerea geografică a judeţului Mehedinţi, acesta este expus majorităţii categoriilor de hazarde naturale care se pot produce: inundaţii, cutremure, alunecări de teren, fenomene meteorologice periculoase (secetă, înzăpeziri, grindină, chiciură, îngheţ, furtuni, viscol). Statisticile arată că, în ultimul deceniu, calamităţile naturale, inclusiv cele hidrometeorologice, au crescut, atât în intensitate, cât şi în frecvenţă. Numai în acest an au fost înregistrate efecte ca urmare a inundaţiilor produse în lunile iunie-iulie, dar şi a fenomenelor meteorologice extreme manifestate prin vânt puternic ce a atins viteze foarte mari, ajungând până la 115 km pe oră.

Luând în considerare faptul că, majoritatea dezastrelor nu pot fi evitate, pentru a reduce semnificativ pierderile de vieţi omeneşti, dar şi pentru a limita pagubele materiale, este bine ca populaţia să fie informată.

Apărarea împotriva riscurilor implică cunoaşterea lor, dar şi a comportamentului ce trebuie adoptat în funcţie de manifestarea acestora. Cadrele ISU Mehedinţi derulează permanent acţiuni de informare a populaţiei şi a factorilor de decizie de la nivel local cu scopul creării unor deprinderi de prevenire şi reacţie la dezastrele naturale.

Acţiunile dedicate marcării Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale vor continua şi săptămâna aceasta, în unităţile de învăţământ, unde pompierii mehedinţeni vor desfăşura activităţi menite să conştientizeze şi să sensibilizeze cetăţenii, dar și să-i pregătească pentru a face faţă mai uşor unor astfel de situații.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here