Ce este o ședință plenară în Parlamentul European și cum funcționează?

0

Deputații europeni se întâlnesc la Strasbourg și la Bruxelles pentru a dezbate, examina și vota textele legilor la care au lucrat împreună cu grupurile politice și comisiile. Președintele Parlamentului European, David Sassoli, deschide ședința și se asigură că fiecare are timpul său alocat de vorbire și că voturile funcționează fără probleme. 14 vicepreședinți îl asistă în această sarcină.

Pascal Feuilloy / Aprod principal al Parlamentului European: “Avem 751 de europarlamentari. Suntem în Strasbourg 4 zile, 12 săptămâni pe an. Și putem avea până la 6 sesiuni la Bruxelles, în funcție de volumul nostru de muncă“.

Pascal Feuilloy este aprod principal al Parlamentului European, ceea ce înseamnă că el cunoaște dedesubturile instituției mai bine ca nimeni altcineva.

Pascal Feuilloy: “Ședința plenară are loc atunci când deputații europeni votează. Recent, s-a discutat despre Siria, de exemplu. Este o dezbatere care are loc între eurodeputați“.

De asemenea, acesta este momentul când membrii Parlamentului dezbat legile, pun întrebări, prezintă amendamente, interacționează cu reprezentanții Comisiei și ai Consiliului și votează, desigur!

Președintele Parlamentului, David Sassoli, împreună cu cei 14 vicepreședinți, sunt responsabili de sesiunea plenară și se asigură că sunt respectate regulile și procedurile. Președintele decide dacă unui deputat i se poate acorda o „carte albastră”, ceea ce i-ar permite să întrerupă discursul unui coleg pentru a pune o întrebare.

Acesta este procedura „catch-the-eye” (intervenții la cerere). Deputații pot interveni ridicând mâna. Președintele decide apoi dacă li se permite sau nu să vorbească.

Parlamentul votează în zilele de marți, miercuri și joi, în timpul sesiunilor plenare, adesea în jurul orei amiezii. Votul se face printr-o ridicare a mâinii – cu excepția cazului în care președintele consideră că votul va fi strâns. În acest caz, el poate apela la votul electronic.

Grupurile pot solicita un vot prin apel nominal, ceea ce înseamnă că modul în care votează fiecare deputat va fi înregistrat și publicat. Apelurile nominale sunt deseori utilizate pentru votul final sau pentru votul unic asupra unui raport. Rezultatul votului este anunțat de către președinte și este afișat pe ecranele din sală.

sursa: Multimedia Centre / Parlamentul European

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here