Mehedinți: Exerciţiu în caz de accident radiologic la Răscoleşti

0

Miercuri, 27 noiembrie 2019, începând cu ora 11.00, în comuna Izvorul Bârzii, la Răscoleşti, pompierii din cadrul ISU Mehedinţi au organizat un exercițiu privind intervenția în cazul producerii unui accident radiologic cu victime multiple.

Conform scenariului, pe raza localităţii Răscoleşti, comuna Izvorul Bârzii, din cauza neadaptării vitezei la condiţiile de trafic, un microbuz, în care se aflau 16 persoane, a intrat în coliziune cu o autoutilitară, ce transporta o substanţă radiologică, în autoutilitară aflându-se alte 4 persoane. Dintre cele 20 de persoane implicate în accident, trei erau blocate şi aveau nevoie de descarcerare, iar altele se aflau în stare gravă, neputându-se evacua.

Totodată, în urma impactului dintre cele două autovehicule, a izbucnit un incendiu la motorul microbuzului de muncitori.

Având în vedere tipologia accidentului, acţiunile de intervenţie s-au desfăşurat prin aplicarea procedurilor specifice răspunsului la urgenţă radiologică, prin dislocarea la locul evenimentului a unui echipaj de primă evaluare şi cercetare CBRN, două echipaje cu apă şi spumă şi modulul de decontaminare, un echipaj de descarcerare grea, trei ambulanţe SMURD, patru autospeciale de primă intervenţie şi transport, două microbuze şi un autocamion de intervenţie.

Procedurile specifice desfăşurate au prevăzut folosirea echipamentului de protecţie adecvat, măsurarea nivelului de radiaţie, accesul controlat în zona evenimentului, verificarea contaminării tuturor persoanelor implicate în eveniment, dar şi extragerea de urgenţă a victimelor rezultate din accident de către echipe specializate.

La exerciţiu au participat peste 70 de pompieri  cu 15 autospeciale de intervenţie şi transport personal, alături de poliţişti, jandarmi şi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, SAJ, CNCAN şi APM Mehedinţi.

Scopul exerciţiului a fost perfecţionarea deprinderilor participanţilor în organizarea, conducerea şi executarea intervenţiei operative în cazul unei situaţii de urgenţă în care sunt implicate materiale radioactive şi verificarea modului de cooperare între structuri.

Persoanele care se află în apropierea unui accident cu surse radioactive trebuie să respecte următoarele măsuri:

  • să părăsească imediat zona şi să-i evacueze şi pe alţii din zona de risc la o distanţă de siguranţă (aprox. 100 m);
  • să acorde primul-ajutor, dacă au calificarea necesară;
  • să izoleze zona, dacă este posibil;
  • să nu ia niciun obiect de la locul accidentului;
  • să nu mănânce,bea sau fuma în vecinătatea locului accidentului;
  • să roage populaţia prezentă să ramână acolo unde se află, departe de zona de risc, până la sosirea echipelor de intervenţie profesioniste pentru a fi verificate;
  • să aştepte echipele de intervenţie profesioniste şi să facă o scurtă prezentare coordonatorului intervenţiei.
Lt. Ramona Nistor, purtător de cuvânt ISU Mehedinți
Loading...

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here