Pandemia de COVID-19 a evidențiat o problemă existentă: lipsa anumitor medicamente în UE. Parlamentul European propune o serie de măsuri pentru a pune capăt acestei probleme în creștere, dar ținută în mare parte sub tăcere.
Imaginați-vă că propriul dvs. copil este bolnav. Acum imaginați-vă că nu puteți cumpăra medicamente pentru a-i trata boala. Exact asta i s-a întâmplat lui Dominique și Rachid, al căror fiu, Jessy, suferă în mod regulat de crize epileptice din cauza unei afecțiuni genetice rare.
Mama lui Jessy: „Am fost la un pas de a ne pierde fiul de două ori, deoarece unul dintre cele cinci medicamente anti-epileptice a fost indisponibil timp de peste un an. A fost o perioadă foarte dificilă pentru noi. Încă sunt traumatizat de ea. Este un miracol că Jessy a depășit criza. Avea convulsii nesfârșite timp de ore întregi.”
Milioane de europeni cu diverse afecțiuni au fost afectați de această problemă în creștere, dar ținută în mare parte sub tăcere. O creștere recentă a cererii de medicamente din cauza pandemiei de coronavirus a evidențiat problema și mai mult.
Nathalie Colin-Oesterlé / Raportor privind deficitul de medicamente / EPP: „Deficitul a crescut de 20 de ori între 2008 și 2018. Peste 50% dintre aceste lipsuri au afectat tratamentele împotriva cancerului, cum ar fi chimioterapia, vaccinurile și, de asemenea, medicamentele pentru afecțiuni care afectează sistemul nervos, cum ar fi Parkinson și epilepsia.”
Există mai multe cauze ale acestor perturbări în aprovizionarea cu medicamente: lipsa substanțelor chimice precursoare la nivel global, dependența UE de producția în țări terțe, în principal în China și India, dificultăți de stabilire a prețurilor sau creșteri neașteptate ale cererii.
Parlamentul European propune o serie de măsuri pentru remedierea problemei. Printre acestea se numără crearea unei „farmacii europene de urgență” și încurajarea companiilor în direcția readucerii producției farmaceutice în UE.
Coordonarea strategiilor de sănătate ar trebui îmbunătățită, inclusiv prin creșterea achizițiilor comune de medicamente și asigurarea distribuției corecte a medicamentelor între statele membre, în cazul în care vreunul dintre acestea suferă de un deficit.
sursa: Parlamentul European