„POVESTEA SOLDATULUI”, capodoperă a muzicii secolului XX, la Filarmonica „OLTENIA” Craiova

0
POVESTEA SOLDATULUI_Filarmonica OLTENIA Craiova

Filarmonica „Oltenia” Craiova vă invită vineri, 15 ianuarie 2021, de la ora 19.00, la spectacolul „POVESTEA SOLDATULUI”, o capodoperă a muzicii secolului XX.

Suprinzatoarea muzică scrisă de Igor Stravinski este interpretată sub, bagheta dirijorului EDUARD  DABROWSKI, de soliştii OCTAVIAN GORUN (vioară), ION BIROVESCU (contrabas), LIVIU CHISĂR (clarinet), MIHAIL TCACI (fagot), DUMITRU STĂNESCU (trompetă), ALEXANDRU AOLĂRIȚI (trombon), MARIAN UȚĂ (percuție). Participă actorii ROBERT VLADU, GLORIA BUCĂTARU, MIHAELA DOBRE, de la Departamentul de Teatru al Universităţii din Craiova.

STRAVINSKI a compus lucrarea „POVESTEA SOLDATULUI” în timpul primului razboi mondial, când se afla în Elveţia împreună cu prietenul său, prozatorul elveţian Charles Ferdinand RAMUZ. Muzica păstrează o intonaţie specific rusească. Ramuz a creat o povestire – parabolă inspirandu-se din culegerea de basme ruseşti a lui Alexander Afanasiev. Un soldat îşi vinde vioara diavolului în schimbul unei cărţi care prezice viitorul finanţelor lumii. Vioara, motivul târgului faustic, reprezintă sufletul soldatului şi moneda de schimb.

Cu acţiunea recitată şi dansată, acompaniată de tablouri muzicale orchestrale, diferită de genul de operă, Stravinski a spart toate canoanele, creând o forma atipică de spectacol, greu de încadrat într-un anume gen. Beneficiind de un buget redus, Stravinski a imaginat o orchestră “concentrată” care cuprinde doar şapte instrumente.

Eduard Dabrowski

EDUARD DABROWSKI este un tânăr compozitor și dirijor român născut în Brașov, Transilvania. Este recunoscut în special pentru muzica filmelor-documentar Sw!m și Banatul Montan, filme a căror coloană sonoră se află disponibilă la nivel mondial pe toate platformele muzicale de pe toate continentele. Pe lângă acestea, are sub semnătură și muzică pentru diferite reclame, trailere sau chiar muzică destinată scenelor de concert.

Muzica sa a fost cântată de Orchestra Natională a Operei din Kiev, Orchestra Filarmonicii „Oltenia” Craiova și orchestra Teatrului Național de Operă și Balet din Constanța. Este, de asemenea, câștigătorul Concursului de Compoziție „Sabin Păutza”, ediția 2019. În ceea ce privește lumea dirijatului, Eduard este, din anul 2018, dirijorul permanent al orchestrei KamerArt, orchestră formată din elevi și studenți, cu care a ajuns să concerteze pe scena Ateneului Român. De asemenea a dirijat orchestrele filarmonicilor din Craiova și Ploiești, cât și Orchestra Teatrului Național de Operă și Balet din Constanța. Eduard este și câștigătorul Concursului de Dirijat „Ionel Perlea”, ediția 2017.

Sunteți aşteptați în sala de concerte a Filarmonicii „Oltenia” Craiova la un spectacol surprinzător care îmbină ritmuri de tango, marşuri, valsuri sau corale, dând naştere unei lucrări omogene şi originale.

Concertul va avea loc cu public în sală, cu limitarea locurilor la maximum 120 de persoane şi respectarea măsurilor de siguranţă medicală: accesul melomanilor pe circuite separate de intrare-ieşire, măsurarea temperaturii, dezinfectarea mâinilor, purtarea măştii de protecţie, distanţa fizică de minimum 2 metri între spectatori.

 ***

  • Preţuri bilete: 40 lei; 10 lei (elevi, studenţi, seniori)
  • Agenția de bilete, Calea Unirii, nr. 16
  • Telefon: 0251.414.698
  • Program: luni – vineri; orele 10:00 – 18:00

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here