Cazinourile care te poartă prin cele mai îndrăgite epoci și locuri din țară

0

Sursă nesfârșită de frumos și bunăstare, Bucovina își surprinde oaspeții, de fiecare dată, cu locuri de păstrat în suflet, de revăzut și de povestit. Dincolo de dealuri, munți, văi și peisaje de vis, o bucată de istorie stă neclintită și așteaptă să fie descoperită de toți românii și nu numai: Cazinoul Băilor din Vatra Donei.

Dacă cel mai cunoscut cazino din țară este cel de pe faleza Mării Negre, din Constanța – Cazinoul Vatra Dornei este cel mai vechi din România și are o poveste cel puțin la fel de captivantă.

Cazinoul este capodopera arhitectului austriac Peter Paul Brang, care a început construcția în 1898, în timpul Imperiului Austro-Ungar. Scopul inițial a fost acela de a crea un spațiu de relaxare și voie bună pentru turiștii străini, iar locația a fost aleasă strategic, pentru că în zonă se puteau face băi cu apă minerală, acid carbonic sau tratamente cu nămol.

Clădirea a fost proiectată în stilul eclectic, dar arhitectura împletește și elemente din Renașterea germană.

La deschiderea oficială din 1899 gazdă a fost împăratul Franz Joseph și arhiepiscopul Ferdinand. În vremurile sale de glorie, cazinoul avea o sală de teatru, o bibliotecă, un restaurant și o cofetărie. Iar autoritățile vremii i-au construit și o linie de tren în imediata apropiere, tocmai pentru a atrage turiștii.

După vremurile de glorie a urmat, însă, o perioadă gri pentru cazino. De la căderea comunismului și până în prezent, acesta a ajuns în paragină. În 2004 a fost retrocedat Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, iar astăzi se află în proces de renovare, astfel încât să fie transformat în muzeu.

De-a lungul timpului au existat mai multe astfel de inițiative, însă niciuna nu s-a concretizat. De pildă, Revoluția a surprins cazinoul în plin proces de reabilitare. Într-un timp foarte scurt, din cazino au dispărut candelabrele, marmura de Carrara, căzile de cupru și toate celelalte obiecte prețioase. Toate schimbările, dar și lipsa banilor au împiedicat continuarea lucrărilor de reparație a cazinoului.

Pragul cazinoului din Vatra Dornei a fost trecut de multe personalități, printre care Nicolae Iorga, Lucian Blaga, Gheorghe Gheorghiu-Dej și alții.

Redeschiderea cazinoului pentru turiști este un moment mult așteptat, astfel că nostalgicii, dar și curioșii care până acum au „vizitat” doar cazinourile online, se vor putea bucura deopotrivă de arhitectura inedită și de „aerul” aparte pe care îl emană această piesă de artă.

Și tot din aceeași categorie, Cazinoul din Arad se află în plin proces de restaurare. Lucrările ar trebui să fie finalizate în 2023 însă, deja, reprezentanții săi încep să se gândească la primele evenimente pe care le vor organiza în sălile spectaculoase ale cazinoului după mulți ani. În plus, vor fi puse la dispoziția clienților și câteva apartamente, un lift exterior, un muzeu în aer liber și o terasă spațioasă.

La fel ca în cazul cazinoului din inima Bucovinei și acesta are o istorie impresionantă, care se-ntinde de-a lungului unui secol și jumătate. Ioan Slavici, Vasile Goldiș și Ioan Suciu sunt doar câțiva dintre cei care au fost, odată, clienții acestui cazino. Echipa de arhitecți care se ocupă de actualul proiect spune că va restaura cazinoul complet, structural și estetic, pe baza detaliilor originale.

Între timp, istoria jocurilor de noroc începe să strângă tot mai multe file… prin prezența cazinourilor online. Marile cazinouri s-au adaptat vremurilor moderne și reproduc atmosfera din sălile de gambling prin intermediul instrumentelor virtuale. Clădirile din țară ce găzduiau cândva „crema” societății și evenimente pe măsură apar acum doar în fotografiile turiștilor.

Indiferent că ești sau nu pasionat de jocurile de noroc, dacă ajungi să vizitezi Vatra Dornei sau Aradul, îți recomandăm să nu ratezi aceste obiective.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here