Parlamentul European solicită un program special de vize pentru femeile afgane

0

Parlamentul European deplânge preluarea violentă a controlului în Afganistan, solicită mai mult ajutor umanitar și un răspuns coordonat pentru a proteja persoanele cele mai vulnerabile.

Membrii Parlamentul European sunt consternați de relatările privind actele de violență, inclusiv execuții, recrutările copiilor-soldați, reprimările protestelor pașnice și ale manifestărilor dizidente, precum și restricționarea drepturilor omului, vizând în special femeile și fetele. Într-o rezoluție adoptată joi cu 536 voturi pentru, 96 împotrivă și 50 de abțineri, aceștia solicită Uniunii Europene și statelor membre să colaboreze pentru a facilita evacuarea cetățenilor UE și a afganilor aflați în pericol, în special prin utilizarea unor coridoare sigure.

Ajutarea vecinilor Afganistanului și a celor care solicită protecție față de regimul taliban

Eurodeputații subliniază că majoritatea refugiaților afgani vor căuta protecție în țările învecinate. Prin urmare, Uniunea Europeană ar trebui să sprijine aceste țări și să contribuie la crearea unor coridoare umanitare pentru a furniza ajutor alimentar, apă, facilități sanitare și medicamente. Totuși, această abordare nu poate înlocui o veritabilă politică europeană în materie de azil și migrație, care ar trebui să se concentreze asupra relocării persoanelor celor mai expuse riscurilor și a celor mai vulnerabile, și ar trebui să includă un program special de vize pentru femeile afgane care solicită protecție față de regimul taliban.

De asemenea, Parlamentul European îndeamnă statele membre să reevalueze cererile de azil actuale și recente, inclusiv cererile respinse, subliniind că nu trebuie să existe în nicio împrejurare întoarceri forțate în Afganistan. Eurodeputații solicită din nou Comisiei să prezinte o propunere legislativă privind vizele umanitare și solicită statelor membre să împartă în mod egal responsabilitatea în ceea ce privește oferirea de protecție.

Angajament operațional cu talibanii, dar fără recunoaștere oficială

Eurodeputații recunosc că este nevoie de un angajament operațional cu guvernul taliban în ceea ce privește aspectele logistice și umanitare, pentru a oferi asistență umanitară civililor aflați în dificultate și relocarea în siguranță a cetățenilor străini și afgani care doresc să părăsească țara. Însă aceste contacte ar trebui limitate strict în acest scop. Aceștia subliniază că nu au fost îndeplinite condițiile pentru recunoașterea politică a conducătorilor talibani de facto, care distrug în prezent realizările ultimilor douăzeci de ani.

Un semnal de alarmă pentru Uniunea Europeană

Retragerea forțelor americane și internaționale din Afganistan este un eșec colectiv al politicii și strategiei externe și de securitate occidentale, afirmă deputații în Parlamentul European, și trebuie trase învățăminte serioase pentru viitor. Parlamentul subliniază, de asemenea, că acest eșec ar putea constitui un avantaj strategic pentru alte puteri decât cele occidentale și pentru state din vecinătate, precum Pakistan, dar și pentru China și într-o mai mică măsură pentru Rusia.

În cele din urmă, eurodeputații subliniază că UE trebuie să își consolideze în mod semnificativ capacitatea de a acționa în mod autonom și de a-și întări cooperarea în domeniul apărării prin construirea unei veritabile Uniuni Europene a apărării.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here