Cum să dezvolți aptitudini noi copilului tău cu ajutorul dispozitivelor outdoor

0

Maria Montessori spunea că organul esențial al gândirii – creierul – până la vârsta de șapte ani este ca un burete. Buretele are abilitatea de a sustrage toată apa, la fel și creierul copiilor strange toate cunoștințele, datele și informațiile pe care părinții și mediul exterior i-l imprimă zilnic. Unii specialiști sunt de părere că abilitățile sunt înnăscute, alții că ele pot căpăta nuanță dacă sunt exersate, iar copilul este expus unor stimuli corecți. De aceea, tehnologia și dispozitivele outdoor reprezintă unelte de folosit în educarea micilor exploratori ajutându-i să-și dezvolte abilități și aptitudini noi.

Cum? Iată câteva idei:

  1. Aprofundează abilități și interese

Volumul inimaginabil de informații la care suntem expuși în prezent se datorează în cea mai mare parte tehnologiei. Câteodată, acest lucru pare înfricoșetor, dar pentru generația Z și copiii născuți în ultimii ani este un lucru absolut natural și firesc. Părintele este primul și principalul ghid al copilului. Expunerea la diferite situații îi aprofundează setea de cunoaștere și-i formează abilități noi.

Ieși des cu micuțul în natură și explică-i cum funcționează ziua și noaptea, ce sunt stele și care sunt funcțiile lor în Universul infinit. De ce avem zi și de ce avem noapte? De exemplu, cu ajutorul unui telescop, copilul observă detaliile corpurilor cerești și învață să localizeze craterele de pe Lună, constelațiile sau meteoriții.

De asemenea, cu ajutorul unui binoclu de observare performant poți să vezi păsările și animalele în habitatul lor. Acest gen de dispozitive outdoor stimulează creierul elastic al copilului, empatia, plăcerea de a cunoaște și înțelege fenomenele naturii putând să-l conducă spre meserii asemănătoare unor astfel de pasiuni.

  1. Setează obiective realiste pentru copil

Temele sunt un coșmar pentru mulți copii, de aceea este important să faci din teme o “joacă serioasă”. Astfel, modul în care părintele relaționează cu el și-l educă pentru a-și face temele setează gradul de implicare și responsabilitate pentru viitorul adult. De exemplu, dacă copilul devine ușor copleșit de cantitatea de teme pe care o are de făcut, ajută-l să despartă sarcina în obiective mai mici. Învață-l să lucreze mai întâi la sarcinile simple și să bifeze pe fiecare în parte pe măsură ce sunt finalizate. Acest lucru îi va oferi copilului sentimentul de realizare și îl va motiva să îndeplinească sarcinile mari și complexe. Asigură-te că ia pauze periodice pentru că micuțul are nevoie să se reorienteze, să se reenergizeze și să se regrupeze. O astfel de tactică îi dezvoltă responsabilitatea, răbdarea și atenția.

Mai mult, o educație STEM (prezentă mai mult în afara României) care predă în mod holistic știință, tehnologia, inginerie și matematică ajută enorm creierul micilor talente. Tehnologia poate ajuta la consolidarea abilităților în aceste domenii și îi pregătește pentru un viitor în care acestea sunt din ce în ce mai importante. Un copil care are dificultăți în învățarea conceptelor matematice, în timp ce stă la un birou ar putea prelua aceleași concepte cu ușurință pe un program de calculator interactiv. De exemplu, construirea unei mașini cu telecomandă poate preda abilități de matematică și inginerie. Plus că, micii exploratori care sunt familiarizați  cât mai devreme cu domeniile STEM pot fi mai bine pregătiți pentru viitor.

  1. Inteligența emoțională este mai importantă decât IQ-ul

Nu spunem noi asta, ci psihologi, neurologi și pedagogi experimentați. Dacă copilul este introvertit, expune-l într-un mod cât mai neagresiv în medii variate. De aceea, permite-i să interacționeze cu copii de vârsta lui, dar și de vârste diferite. Una dintre cele mai bune modalități de a îmbunătăți abilitățile de învățare la elevii din clasele primare este de a le permite să petreacă timp cu alții copii din grupuri diferite de vârstă. Explicația este simplă: aceștia interacționează deja mult timp cu cei din aceeași grupă de vârstă; acest lucru se întâmplă în timpul orelor și în timpul pauzelor de la școală.

Astfel, s-a demonstrat că pot câștiga modele frumoase de la copiii mai mari, informații noi și deprinderi necunoscute până atunci. Pe lângă asta, factorul social este colosal pentru că inteligența emoțională este mai importantă azi decât IQ-ul. Formarea empatiei este esențială pentru creșterea unui pui de om descurcăreț, cu stimă de sine crescută și care știe ce-și dorește, învățând în același timp să comunice eficient.

Astfel, tehnologia facilitează, nu încurcă. Cu dispozitivele corecte și înțelepciune poți pregăti un pui de om pentru marea aventură care se numește viață.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here