Configurarea unui laptop performant. 3 gadgeturi și accesorii de care ai nevoie

0

Nou sau mai vechi, orice laptop poate necesita la un moment dat un upgrade pentru a corespunde cât mai bine cerințelor tale. Fie că dorești să te bucuri de noile lansări din lumea gaming-ului cu detaliile grafice la maxim sau să rulezi aplicații complexe fără să te lovești de întârzieri la execuție, anumite investiții sunt absolut necesare.

În acest articol poți descoperi trei gadget-uri și accesorii care se pot dovedi de neprețuit atunci când dorești configurarea unui laptop performant.

1. RAM suplimentar

Nu poți beneficia de un nivel de performanță ridicat atunci când laptopul tău oferă o configurație hardware care implică doar 4 sau 8GB de RAM. Indiferent de cât de bine l-ai întreține, limitările cauzate de memoria insuficientă nu pot fi depășite fără a investi în câteva module de RAM suplimentare.

Această opțiune implică dezasamblarea parțială a laptopului, deci trebuie avute în vedere condițiile de garanție, dacă aceasta mai este valabilă. Odată lămurit acest aspect este important să verifici fie cu un soft dedicat, fie fizic dacă există slot-uri de memorie RAM suplimentare pe care le poți utiliza. În majoritatea cazurilor, poți adăuga până la 32GB de RAM.

O metodă eficientă de upgrade implică achiziționarea de memorie RAM DDR4 dual-channel kit. Acest lucru este posibil numai dacă nu există probleme de compatibilitate. În unele cazuri, poți constata că una dintre memorii este integrată în placa de bază. O asemenea situație îți limitează opțiunile de upgrade.

2. Un SSD rapid

Viteza lentă de acces la date limitează dramatic performanța totală a oricărui laptop. Din acest motiv, hard disk-urile tradiționale cu platane nu mai sunt opțiunea cea mai bună pentru o configurație ultraperformantă. În ultimii ani, s-a făcut trecerea spre SSD (Solid State Drive), o tehnologie de stocare a datelor care utilizează 0 elemente în mișcare conducând la creșterea dramatică a vitezei de acces la informație.

SSD-urile au și avantajul de a fi mai fiabile în timp, find aproape imune la șocurile mecanice uzuale. Astfel, riscul de pierdere a datelor este diminuat. De asemenea, sunt mai puțin solicitante pentru bateria laptopului deoarece consumă mai puțină energie. Dacă laptopul este deja echipat cu o astfel de tehnologie, poți opta pentru înlocuirea cu un model de SSD mai rapid.

Există și laptopuri care permit utilizarea SSD-urilor de tipul M.2. În acest caz, vitezele de acces sunt și mai mari decât în cazul SSD-urilor care utilizează interfața SATA. Pentru a stabili dacă există un astfel de slot M.2 este necesară dezasamblarea laptopului și verificarea plăcii de bază sau analizarea atentă a specificațiilor de pe site-ul producătorului pentru modelul de laptop pe care îl deții.

3. Un cooling stand

Nivelul de performanță al laptopului utilizat zilnic este direct influențat și de temperatura la care rulează. Un laptop supraîncălzit va fi o sursă de erori care îți încetinesc activitatea sau se va închide neașteptat pentru a proteja procesorul și celelalte componente.

Pentru a te asigura că funcționează la temperaturi optime este important să folosești un cooling stand constant, mai ales dacă ești pasionat de gaming sau activitatea profesională zilnică implică aplicații solicitante. Prin utilizarea unui astfel de stand vei asigura atât performanțe îmbunătățite, cât și o durată mai mare de viață a sistemului de răcire.

În plus, unele modele disponibile îți permit să ajustezi aspecte precum înălțimea și unghiul la care poți utiliza laptopul, să alegi iluminare LED cu jocuri de lumini pe care le poți controla și să reglezi turația ventilatoarelor în funcție de activitatea pe care o desfășori. Dacă îți dorești un nivel de stabilitate excelent, achiziționează un cooling stand cu un design antiderapant.

Performanța oricărui laptop este dependentă atât de configurația hardware disponibilă, cât și de tipul de accesorii pe care le ai la dispoziție în fiecare zi. Orice upgrade conduce la îmbunătățiri semnificative.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here