Edvard Grieg „Peer Gynt”

0

VINERI,  19  MAI  2023, ORA  19:00
ORCHESTRA  SIMFONICĂ  A  FILARMONICII  “OLTENIA”

Edvard Grieg
„Peer Gynt”
 
DIRIJOR
SVILEN  SIMEONOV
BULGARIA

POVESTITOR
DEMETER  ANDRÁS
actor

SOLISTĂ
RENATA  VARI
soprană

            ”PEER GYNT” de GRIEG, una dintre cele mai frumoase lucrări create după  piesa de teatru omonimă de Ibsen, va fi interpretată vineri, 19 mai, ora 19, de orchestra Filarmonicii ”Oltenia” Craiova dirijată de SVILEN SIMEONOV. Concertul va avea loc cu participarea actorului DEMETER ANDRÁS în rolul povestitorului și sopranei RENATA VARI ce o va întruchipa pe suava Solveig,

            Scenele muzicale scrise de Grieg pentru drama ”Peer Gynt” de Henryk Ibsen sunt grupate în două Suite orchestrale considerate “cele mai preţioase perle din giuvaerele orchestrale ale lui Grieg”. Pe parcursul acestora, sunt evidenţiate principalele momente ale povestirii: “Peer Gynt, personaj imaginar, o seduce pe Anitra, fiica regelui munţilor, după ce a părăsit-o pe bătrâna sa mamă, Aase. Călător prin lume în căutarea aventurilor, Peer Gynt revine în cele din urmă acasă, unde Solveig, fidela-i logodnică de odinioară, îl aşteaptă încă.”
Lucrarea se încheie cu o pagină celebră, “Cântecul lui Solveig” (Andante), o melodie tristă, nostalgică, exprimând sentimentele neştirbite ale iubitei părăsite. Concluzie a întregii drame, această mişcare semnifică idealul de integritate şi puritate morală pe care Grieg l-a descoperit în piesa lui Ibsen şi l-a exprimat strălucit în limbaj muzical.
*
SVILEN  SIMEONOV – dirijor
Dirijor și profesor de renume internațional, Svilen Simeonov este dirijor principal al Orchestrei Sofia Sinfonietta (din 2000), dirijor principal al Filarmonicii de Stat din Vidin (din 1999) și director muzical și dirijor șef al Orchestrei Sofia Amadeus (din 1994). S-a impus ca unul dintre cei mai importanți dirijori din Bulgaria. A fost distins cu premiul Muzicianul Anului cu orchestra Sofia Amadeus (1999), Crystal Lyre Award (2001) cu Colegium Musicum-Bankja și Premiul Lira de Aur cu Sofia Sinfonietta (2007-2012).

DEMETER  ANDRÁS – actor
Actorul și regizorul Demeter Andras Istvan a jucat roluri în teatru, film și televiziune. Este membru fondator și inițiator al mai multor fundații culturale, uniuni și festivaluri.Este colaborator al Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian”, unde poate fi urmărit în spectacolele de musical „Romeo și Julieta”, în care interpretează rolul Părintelui Lorenzo și în „Rebecca”, în rolurile Frank Crawley sau Colonelul Julyan, dar și în spectacolul de teatru-dans „Maria de Buenos Aires”, în rolul Povestitorului.

RENATA  VARI – soprană
Cu un repertoriu vast, Renata Vari este favorită a publicului din Craiova și nu numai, fiind îndelung aplaudată pentru calitățile sale vocale și în turneele anuale ale Operei craiovene din Franța, Germania și Italia. Din repertoriul său fac parte roluri de operă importante precum: Amelia în Un Ballo in Maschera, Desdemona în Otello, Maria Boccanegra în Simon Boccanegra, Violetta în La Traviata – G. Verdi, Mimi și Musetta în La Bohème, Liu în Turandot – G. Puccini, Donna Elvira în Don Giovanni, Contessa în Le Nozze di Figaro – W. A. Mozart, Woglinde în Das Rheingold – R. Wagner, Micaela în Carmen, Leila în Les pêcheurs de perles – G. Bizet, Rowan în The Little Sweep – B. Britten.

Biletele pentru concert se achiziționează online, pe entertix.ro:
https://www.entertix.ro/evenimente/15710/concert-simfonic-19-mai-2023-filarmonica-oltenia-craiova.html

De asemenea, biletele se procură de la agenția din Calea Unirii 16, luni-vineri (orele 10:00-18:00).
Detalii se obțin la numărul de telefon 0251 414 698.
Prețuri bilete: 50 lei; 15 lei (elevi, studenți, seniori)
————————————————————————–
Ramona Bădescu
Specialist Public Relations – Filarmonica ”Oltenia” Craiova
http://www.filarmonica-oltenia.ro/
https://www.facebook.com/filarmonicaolteniacraiova/
https://www.instagram.com/olteniaphilharmonic/

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here