Unirea Principatelor Române sărbătorită la Prefectura Vâlcea – Oficialitățile județului nu au ținut discursuri – VIDEO

0

Cu ocazia sărbătorii Zilei Unirii Principatelor Române (Mica Unire), pe platoul din fața Prefecturii județului Vâlcea, actorii Teatrului Municipal Ariel au prezentat, sub forma unei scenete, reconstituirea evenimentelor din 24 ianuarie 1859.

Cei prezenți la eveniment, s-au prins în tradiționala Hora Unirii, după care încălziți de finul fiert oferit de organizatori, alături de cozonac proaspăt, au urmărit un concert de muzică populară susținut de orchestra “Rapsodia Vâlceană”.

Cu toate că, alături de personalități politice, au fost prezente numeroase oficialități  locale și județene, în mod surprinzător, nu s-au ținut discursuri oficiale.

**********

Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire, a avut loc prin unirea Moldovei cu Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Unirea a fost marcată de alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică. După înlăturarea sa de la putere în 1866, a fost adus pe tron principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar prin constituția adoptată în acel an s-a denumit noul stat, România.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here