Viitorul Uniunii Europene, pus în discuție de 27 de șefi de stat sau de guvern

0

• În urma rezultatelor referendumului din Regatul Unit, șefii de stat sau de guvern s-au reunit la Bratislava la 16 septembrie 2016 pentru a demara un proces de reflecție politică privind viitorul UE cu 27 de țări membre.

• Cei 27 de lideri europeni se vor întâlni din nou în Malta, la 3 februarie 2017, și vor finaliza procesul de reflecție la Roma, la 25 martie 2017, cu ocazia celei de a 60-a aniversări a tratatelor de la Roma.

• UE are în față numeroase provocări comune: oamenii sunt preocupați de ceea ce li se pare o pierdere a controlului și de temeri legate de migrație, terorism și insecuritate economică și socială.

UE-27 deține mijloacele pentru a aborda aceste provocări. Se caută soluții comune în ceea ce privește asigurarea controlului politic asupra evoluțiilor curente, pentru a se construi viitorul comun. Cele 27 de state europene sunt hotărâte să stabilească în mod clar ce pot face pentru a se asigura îndeplinirea promisiunilor.

“Următoarele reuniuni formale ale Consiliului European vor permite acțiuni ulterioare concrete pe temele menționate aici. Șefii de stat sau de guvern ai celor 27 se vor întâlni informal la începutul anului 2017 la Valletta. Sărbătorirea în martie 2017 a celei de a 60-a aniversări a Tratatelor de la Roma va constitui un nou prilej de întâlnire a șefilor de stat sau de guvern la Roma și va fi ocazia de a concluziona procesul lansat la Bratislava și de a stabili orientări pentru viitorul nostru comun împreună”, s-a declarat în «Foaia de parcurs de la Bratislava», program de lucru propus de președintele Consiliului European, Președinția Consiliului și Comisie.

„Sper că summitul de la Bratislava va avea ca rezultat reînnoirea încrederii în Uniunea Europeană. Aceasta se va întâmpla numai dacă și numai atunci când oamenii își vor da seama că ne respectăm promisiunile prin cooperare loială între statele membre și instituții”, a declarat la Bratislava, Donald Tusk, președintele Consiliului European.

Loading...

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here