FPTR: Romexpo nu este pregătit să organizeze un târg de turism modern

0

Procedurile învechite ale centrului expozițional Romexpo demonstrează că acesta nu este pregătit să organizeze un târg de turism modern. Ultima ediție a Târgului de Turism al României, desfășurată între 16 și 19 februarie 2017, la Romexpo, a arătat că și această manifestație are un succes “sezonier”, precum turismul romanesc, cu câteva ore de vârf, cu standuri aglomerate şi multe ore cu mai puţini vizitatori şi pavilioane mai puţin căutate.

Din păcate, denumirea de Târg de Turism al României nu mai coincide cu ofertele promovate în cadrul acestuia, deoarece cele mai multe sunt de turism extern. Procedurile învechite ale centrului expoziţional Romexpo ne-au făcut să realizăm ca acesta nu este pregătit pentru a organiza târg de turim modern. Se pare că Târgul de Turism al României este sezonier precum turismul romanesc având câteva ore de vârf cu standuri aglomerate şi multe ore cu mai puţini vizitatori şi pavilioane mai puţin căutate.

Spre deosebire de ediţiile de primăvară anterioare ale Târgului de Turism, cea de anul acesta a fost organizată mult mai devreme, fiind prea aproape de ediţia de toamnă şi prea departe de sezonul estival. De aceea, Ediţia de primăvară a Târgului de Turism al României din acest an a ocupat doar 5 pavilioane, spre deosebire de cea de anul trecut, cand au fost ocupate 6 pavilioane.

În comparaţie cu ediţia din primăvară din anul 2016, unde au participat în calitate de expozanţi şi co-expozanţi 285 firme romaneşti şi din străinătate, anul acesta au participat cu 5 % mai puţini expozanti: 189 din România şi 83 din alte ţări precum Austria, Bulgăria, Croația, Egipt, Federația Rusă, Grecia, Israel, Moldova, Palestina, Polonia, Republica Dominicană, Turcia sau Ungaria.

În ceea ce priveşte disponibilitatea vizitatorilor de a-şi achiziţiona vacanţe, cei mai mulţi dintre cei care ajung la târg cauta reducerile pe plan extern, standurile turoperatorilor care vindeau turiştilor pachete cu reduceri până la 35% fiind cele mai aglomerate. De asemenea, au fost căutate şi reducerile pe sistemul plăteşte 1 şi merg 2.

Ca o noutate fata de anii trecuţi, au apărut chartere spre destinaţii noi, Gran Canaria, Mallorca și Tenerife, care tind să înlocuiască destinaţiile nesigure din orientul apropiat. De asemenea se va relua după câţiva ani de absenta si charterul spre Egipt.

Chiar dacă agenţiile de turism au oferit cu preponderenţă destinaţii externe, cererea vizitatorilor târgului pentru turism intern a fost mai mare decât anul trecut, în condiţiile în care agenţiile și hotelurile au făcut oferte care pot fi achiziționate cu vouchere de vacanţă.

Cu ocazie târgului, au fost sărbătorite și câteva aniversări importante: Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc a implinit 25 ani și Christian Tour 20 de ani.

“Partea bună este că, anul acesta, calitatea serviciilor în turismul românesc o poate depăși pe cea din destinațiile tradiţionale în care merg românii, precum Bulgaria și Grecia. 2017 este cu siguranță anul în care România este gata să demonstreze că oferă servicii turistice la același nivel, chiar și superior, față de țările competitoare în turism”, a declarat Dragoș Răducan, Prim-vicepreședintele Executiv FPTR.

FEDERAŢIA PATRONATELOR DIN TURISMUL ROMÂNESC
Mohammad Murad,
Președinte

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here