Victor Negrescu lansează în Parlamentul European inițiativa privind recunoașterea diplomelor pe întreg teritoriul UE

0

Deși elevii și studenții beneficiază de mobilitate, putând studia oriunde pe teritoriul UE, după finalizarea studiilor, diplomele lor nu sunt recunoscute oriunde în spațiul comunitar, ci doar în anumite state membre sau dacă sunt finanțate în cadrul programului Erasmus+. Este o problemă cu impact ridicat asupra tinerilor europeni, motiv pentru care europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu a lansat miercuri, în Parlamentul European, o interpelare pe această temă către Comisia Europeană și un apel la dezbatere, în cadrul campaniei #RecognizeStudyAbroad.

„Evenimentul de azi este cea mai bună oportunitate pentru a pune pe masa forurilor europene această problemă și de a discuta concret cum o putem rezolva. Sunt unul dintre românii care au trebuit să treacă prin filtrele birocratice și excesive ale recunoașterii diplomelor, atât în străinătate cât și în țară. Îmi doresc ca milioanele de români și copiii lor, care fie trăiesc peste hotare, fie vor să se întoarcă în țară, să nu mai întâmpine barierele existente în prezent. Libera circulație înseamnă libertatea de a-ți exercita profesia oriunde în spațiul comunitar, dar și dreptul copiilor la educație, indiferent de locul de unde provin”, consideră Victor Negrescu.

În cadrul evenimentului de lansare au participat europarlamentari, reprezentanți ai ONG-urilor europene de profil și au luat cuvântul inclusiv studenți care au vorbit despre propria experiență – printre aceștia se numără și românca Andreea Madar, care a studiat în Germania.

Interpelarea înaintată de europarlamentarul român subliniază că situația actuală împiedică mobilitatea forței de muncă a părinților și limitează potențialul enorm pe care mobilitatea în scop educațional la o vârstă fragedă îl are pentru dobândirea de competențe interculturale. Negrescu cere, astfel, Comisiei Europene să remedieze această problemă și să vină cu un plan concret de măsuri.

Campania #RecognizeStudyAbroad a fost lansată de către reprezentanți ai societății civile europene – European Educational Exchanges (EEE-YFU) și European Federation for Intercultural Learning (EFIL) – fiind susținută de Victor Negrescu și Intergrupul Parlamentului European pentru Tineret.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here